Hunebed D31 - Exloo (NL)
Dolmer D31 in a tiny forest near Exloo.
Location: Drenthe, Netherlands

Hunebed D31 ligt ten zuiden van de Dalakkersweg in het Hunzebos tussen de dorpen Exloo en Valthe.

In feite gaat het hier om de restanten van een oorspronkelijk gaaf hunebed. Van de vijf dekstenen is er nog slechts een bewaard gebleven en die rust niet meer op de draagstenen, waarvan er nog zes over zijn. De beide sluitstenen zijn er nog wel. Ook is de aanzet van de dekheuvel te herkennen.

Het hunebed is rond 1820 opgegraven en in 1822 lagen de vijf dekstenen nog op hun plek. In 1847 is dit hunebed de provincie Drenthe gekocht van de markegenoten van Exloo.

Society of Antiquaries
Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D31 is weergegeven op Plan XXVI. De heren bezochten het hunebed op 19 juli 1878.

Tijdens het bezoek van de heren, was het hunebed al totaal verwoest. Alleen de sluitsteen en twee draagstenen staan nog overeind, met daartussen de gekantelde deksteen. Vijf andere stenen (waarschijnlijk draagstenen) liggen in de omgeving verspreid. De dekheuvel ligt op een natuurlijke heuvel en is ca. 23 meter in doorsnede. Het hunebed is oost-west georiënteerd.
(source: wikipedia)

Dit hunebed kun je beter een puinhoop noemen. Hier hebben cultuurbarbaren uit de vorige eeuw danig huisgehouden. D31 moet rond 1820 zijn opgegraven. In 1822 werd door onderzoekers nog gemeld: "een voortreffelijk en welbewaard hunebed gekenmerkt door het bezit van 5 in den besten orde op hun draagstenen rustende dekstenen". Zes zijstenen, twee sluitstenen en één in het graf gevallen deksteen zijn alles wat er nu nog van over is .De plaats van de twee ontbrekende zijstenen en van de beide poortstenen zijn met plombes aangegeven. De aanzet van de oorspronkelijke dekheuvel is nog goed te zien. Het hunebed ligt in een kuil op die heuvel.

Het hunebed ligt wat verscholen in de bossen. Voor wie de moeite wil nemen: ga 1,5 km ten zuiden van Exloo op de weg naar Valthe linksaf via een keienweg het Hunzebos in en dan ligt hij na 400 meter aan het eind van een kort bospad aan de rechterkant. Je rijdt er echter gemakkelijk voorbij.
bron: (visit link)

English abstract
The province of Drenthe houses all but two of the 53 cataloged Dutch dolmen, called "hunebed" in Dutch.
This dolmen is a bit of a mess. In the last century, so called culture barbarians severely wreaked and demilished the site. D31 must be excavated around 1820. In 1822 it was ther reported by investigators as: "an exquisite and well preserved dolmen characterized by possessing 5 in the best order covering stones resting on their carrying stones”
Six side stones, two keystones and one covering stone, fallen in the in grave, is left of it now. The location of the two missing side stones and the two gate stones are indicated at the site. The base of the original dirt hill that covered the dolmen is still visible. The dolmen is located in a pit on that hill.

The dolmen is somewhat hidden in the Woods at the Dalakkersweg in Exloo. For those who want to go for a visit, go 1.5 km south of Exloo towards Valthe left through a cobbled street in the Hunzebos and the dolem is after 400 meters at the end of a short forest trail to the right. It is easily passed.
Type: Dolmen

Parking: N 52° 52.064 W 006° 52.241

Number: 9.00

Size:
50 square meters (approx 15 X 3 meters)

Source:
Scandinavia

Purpose:
Even though "hunebedden" are often thought to be burial grounds, there is ample evidence that corpses were burnt instead of buried. Some of the "hunebedden" do contain artifacts thought to be to help deceased people on their last voyage.