Dab Chrobry
Dab Chrobry jest 750 roku stare drzewa debowego polozony w poblizu miejscowosci Przemków.
Location: Dolnośląskie, Poland

Chrobry ma silnie rozwinieta korone i grube konary, przechodzace w galezie o bujnym ulistnieniu. Pien i niektóre konary sa w srodku puste. Rozpietosc korony wynosi ok. 16 m, wysokosc 26 m, a obwód pnia 10,04 m, piersnica 320 cm[2]. Objetosc drzewa to ok. 90 m³ i jest najwieksza wsród debów polskich (trzeci dab pod wzgledem objetosci drewna znajdujacy sie w srodkowej Europie).

Przy Debie Chrobry odbywaly sie niegdys sady wiejskie.

Dab kilkakrotnie byl podpalany, ale zawsze w pore byl gaszony. Ostatni, bardzo powazny pozar, mial miejsce 18 listopada 2014 r. Wówczas drzewo zostalo podpalone przez nieznanego sprawce. O godz. 8:49 powiadomiono o pozarze Komende Powiatowa PSP w Polkowicach. Pierwsza jednostka OSP Przemków dojechala na miejsce o godz. 9:06. Lacznie w akcji bralo udzial 13 jednostek strazy pozarnej z 9 miejscowosci. Ugaszenie plomieni nastapilo stosunkowo szybko, jednak dogaszanie zarzewi ognia trwalo do godzin popoludniowych. Ze wzgledu na pusty pien wytworzyl sie tzw. „ciag kominowy” który bardzo utrudnial gaszenie. Okolo godz. 14 po zabezpieczeniu pnia plandeka przed doplywem powietrza, zaczeto do wnetrza pnia wlewac piane. Zastosowano System Piany Sprezonej CAFS, który jest nieszkodliwy dla srodowiska. Az do wiosny 2015 roku przypuszczano, ze drzewo nie przezylo pozaru, co okazalo sie niesluszne.
Historic Event:
Dąb Chrobry jest najstarszy dąb w Polsce.