Chateau Lednice / Lednice (zámek) - South Moravia (Czech Republic)
33U E 632591 N 5406945
Chateau Lednice (Zámek Lednice) architectural and park complex, the key part of the UNECSO World heritage site "Lednice-Valtice Cultural Landscape", belongs among the most beautiful examples of the synthesis of architecture and nature in Europe.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

The Chateau Lednice and its large English-style park is one of the most beautiful chateau complexes in the Czech Republic. The Duches of Liechtenstein acquired the whole estate in 1249 and they have owned it for nearly 700 years. The chateau was originally built as the fortress and it was rebuilt in Renaissance style in the 16th century. Already at that time, the large chateau's garden was created around the chateau. The chateau went through an important adjustment in the late 17th century when it was adapted to the Baroque style according to the plans by the Italian architect Domenico Martinelli and Johann Bernhard Fischer von Erlach. The chateau gained its present stunning appearance, which is based on the neo-Gothic style (Tudor Gothic), during the extensive reconstruction in 1846–1858 by Viennese architect Georg Wingelmüller and his assistant Johann Heidrich.

There is a large English-style greenhouse on the right side of the Chateau Lednice which was built in the years 1834–1835. The chateau gardens, that were created in the nearly 19th century, are situated around the chateau.

Zámek Lednice se nachází v obci Lednice na pravém brehu Dyje, približne 12 km východne od Mikulova. Zámek s rozlehlou zahradou patrí mezi nejkrásnejší komplexy v Ceské republice. Lednické panství získali roku 1249 Lichtenštejnové a patrilo jim bezmála 700 let.

Dnešní podobu získal zámek pri rozsáhlé rekonstrukci z poloviny 19. století v slohu imitujícím anglickou tudorovskou gotiku. Došlo tak k rekonstrukci puvodního renesancního zámku z 16. století, kolem nehož byla již tehdy rozsáhlá zahrada. Významnou úpravou prošel zámek koncem 17. století, kdy byl barokne upraven podle plánu významného italského architekta Domenica Martinelliho a Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Zámecká budova je velmi bohate novogoticky zdobená.

Stejne velkolepá je i výzdoba interiéru vyrezávanými kazetovými stropy, puvodním historickým nábytkem ci pozoruhodným, šestatricetistupnovým dreveným schodištem v knihovne, které vedlo do ložnice knížat a bylo vyrobeno bez použití jediného hrebíku. Ve vetšine spolecenských prostoru jsou postaveny mramorové krby. Z pravé strany k zámku priléhá rozsáhlý skleník postavený v letech 1843 až 1845. V okolí zámku se rozkládá rozsáhlý zámecký park vybudovaný na pocátku 19. století. V parku se nachází mnoho vzácných drevin, rybníku a pozoruhodných staveb: Minaret z roku 1798, Januv hrad – pseudogotická napodobenina hradní zríceniny, nebo Lovecký zámecek.

Do komplexu patrí i historický skleník, ve kterém se nachází i nejvzácnejší ceská skleníková rostlina – strom 300–500letého cykasu Encephalartos altensteinii. Tvrzení, že rekonstrukce skleníku v 90. letech nebrala ohled na význam zdejších rostlin se ukázalo nepravdivým, byla podniknuta ruzná opatrení, k zabezpecení této cenné rostliny.. Bohužel díky velkým rozmerum, nebylo možné ji vyvézt z rekonstruovaného skleníku a došlo tak k cástecnému poškození rustového vrcholu tohoto stromu, které ovšem nemá vliv na jeho vzhled a zrejme ani na další jeho existenci.

Lednický zámek se radí k nejvýznamnejším projevum vrcholného romantismu na území Ceska a v prosinci 1996 byl zapsán v rámci celého Lednicko-valtického areálu do seznamu svetového a kulturního dedictví UNESCO. Je ve vlastnictví státu (správu zajištuje Národní památkový ústav) a je prístupný verejnosti. [wiki]