Moerenpoort in Tongeren - Limburg / Belgium
The reconstruction of the Moerenpoort starts 1379
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :
"Na de Romeinse periode toen Tongeren zich een municipium mocht noemen, kreeg de verwaarloosde site een succesvolle doorstart in de late middeleeuwen. In 1230 noemden de Tongenaren zich cives en burgenses. Tongeren, gelegen binnen het prinsbisdom Luik, verkreeg als een van de 23 Goede Steden ook stadsrechten van de Luikse prins-bisschop met daarbij het recht om een omwalling te bouwen en een stadsmilitie in te richten. Dit kaderde in de politiek van de prins-bisschop om gebieden in zijn domein militair en economisch te stimuleren. De militaire dreiging van omliggende vorstendommen zoals het graafschap Loon, het hertogdom Brabant en de nabijgelegen Maas- en Rijnlandse gebieden eisten ook de bouw van stadswallen. Daartoe werden tussen 1241 en 1290 stadswallen gebouwd en richtte men een stadsmilitie op. De toegang tot de stad werd verzekerd via zes poorten op de belangrijkste invalswegen. Daarnaast bouwde men 13 vestingtorens die als bastion dienstdeden.
De moerenpoort, die aansloot op de weg naar Wezet, werd gebouwd tussen 1257 en 1264 op de restanten van de Romeinse omwalling uit de tweede eeuw na Chr.
In 1344 werd Engelbert III van der Mark prins-bisschop van Luik. Zijn aantreden zorgde voor grote spanningen doorheen het hele prinsbisdom. In 1347 werd de Moerenpoort verwoest bij een aanval van de soldaten van de vorige prins-bisschop van Luik Adolf II van der Mark. In 1379 werd de heropbouw van de Moerenpoort aangevat. De voorbouw, waaraan men de houten poort aanhechtte om de doorgang af te sluiten, werd in 1673 door de Franse troepen verwoest. Dankzij een afspraak tussen de bewoners van het Sint-Catharina Begijnhof en de troepen bleef de Moerenpoort gevrijwaard van de Franse verwoestingen."

EN:
"After the Roman period when Tongeren was entitled as a municipium, the neglected site had a successful relaunch in the late Middle Ages. In 1230 the Tongeren called themselves cives and burgenses. Tongeren, located in the Principality of Liege, acquired as one of the 23 Great Cities also municipal rights of the Liege prince-bishop accompanied by the right to build an enclosure and to establish a city militia. This was part of the policy of the prince-bishop to stimulate areas in its domain militarily and economically. The military threat from neighboring principalities such as the County of Loon, the Duchy of Brabant and the nearby Meuse and Rhineland areas also demanded the construction of ramparts. To this end, built between 1241 and 1290 ramparts and they founded a city militia. Access to the city was assured through six gates on the main roads. In addition, they built 13 fortified towers that served as bastion.
The nut gate, which joined on the way to Visé, was built between 1257 and 1264 on the remains of the Roman wall from the second century AD.
In 1344 became Engelbert III van der Mark prince-bishop of Liege. His appointment caused great tension throughout the principality. In 1347 the Moerenpoort was destroyed in an attack by the soldiers of the former prince-bishop of Liege II Adolf van der Mark. In 1379 the reconstruction of the Moerenpoort was started. The building, which one the wooden gate aanhechtte to close the passage, was destroyed in 1673 by the French troops. Thanks to an agreement between the residents of the St Catherine Beguinage and the troops Moerenpoort remained immune from the ravages French."