Hasicska zbrojnice
CS: Hasicska zbrojnice v obci Mutenice // EN: Firehouse in village Mutenice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Založení hasicského sboru v Mutenicích nebylo snadnou záležitostí, povedlo se to až na tretí pokus. Psalo se datum 13. brezna 1892. Život tohoto sboru nebyl už v samých pocátcích jednoduchy. Stejne tak v letech C.K. Rakouska- Uherska po prelomu století, provázely sbor ekonomické a spolecenské problémy. Svého rozkvetu dosáhl sbor, jak je známo z pametí, v letech první republiky.

Vlastne až do padesátých let byl tento sbor vždy samostatný a svobodný spolek zakládající se na dobrovolnosti.

To až období budování reálného socialismu zaradilo tuto složku pod státní správu jako "požárníky". Teprve v roce 1990 po revoluci z listopadu 1989 se postupne s uplatnováním demokracie vracel Sbor dobrovolných hasicu puvodní vztah k samospráve obce.

Hasici 2Jedním z nejduležitejších faktu dosavadní cinnosti sboru je úzký vztah a návaznost na predstavenstvo obce.

Obec darovala pozemek kde byla postavena hasicská zbrojnice. Nákup první stríkacky, hasicského náradí, plátna na hasicské stejnokroje a další nezbytnosti vždy zajištovala obecní pokladna.

Sbor hasicu porádá ruzné akce, jako pro verejnost (souteže v hasicském sportu, ukázky hasicské techniky a práce) tak pro své cleny (táboráky, zájezdy, ...).

Clenskou základnu tvorí 48 clenu, z toho 13 žen a 10 detí.

Základní cinností a poslání sboru je dobrovolnuá a nezištná pomoc pri živelných událostech a pohromách, které mnohé nás už potkaly a ješte mohou potkat.

EN:
Founding of the fire brigade in Mutenice not an easy thing, we succeeded until the third attempt. It said the date of March 13, 1892. The life of this congregation was already at the very beginning simple. Likewise from C.K. Austro-Hungarian turn of the century, the choir was accompanied by economic and social problems. His congregation flourished, as is known from memory during the First Republic.

In fact, until the fifties, this church always independent and free association based on a voluntary basis.

Up period included the building of socialism this folder under state management as "firemen". Only in 1990, after the revolution of November 1989, with the implementation of democracy gradually returning volunteer firefighters original relationship with the government of the municipality.

Firefighters 2Jedním most important facts of the current work of the church is a close relationship and continuity on the Board of Directors of the village.

The municipality donated the land where it was built firehouse. Purchase of the first syringe, firefighting equipment, screens on fire uniforms and other necessities always ensured the municipal treasury.

Firemen Corps organizes various events, such as public (in fire sport competitions, demonstrations of fire fighting equipment and labor) and its members (bonfires, tours, ...).

The membership base consists of 48 members, including 13 women and 10 children.

Basic activities and mission of the church is dobrovolnuá and selfless assistance in natural disasters and calamities that have befallen many of us, and yet can meet.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer