Skeppsholmsbron - Stockholm, Sweden
Skeppsholmsbron är en bro i Stockholm som går mellan halvön Blasieholmen på Norrmalm och Skeppsholmen. Skeppsholmsbron (Swedish: "The Skeppsholm Bridge") is in central Stockholm, Sweden, connecting Blasieholmen to Skeppsholmen.
Location: Stockholm, Sweden

Den första bron på platsen uppfördes 1638-1640 och bekostades av amiralitetet. Denna bro var av trä, stod på pålar och var försedd med en vindbrygga. År 1765 försågs Skeppsholmsbron med en ny vindbrygga. 1789 togs vindbryggan bort och ersattes med en klaff vid brons norra del. En slussavgift infördes som tillföll Galäreskaderns kassa och som kom att användas till brons reparationer.

Bron, som även kallades Holmbron, förstördes i en brand år 1822. Efter branden användes en provisorisk flottbro. Provisoriet fanns kvar till 1861, då den ersattes av nuvarande konstruktion som bekostades av staten. Bron är en stålkonstruktion i fem fack med en total längd av 165 meter, bredden är ungefär 9,5 (körbanan 5,5 meter och två gångbanor à 2 meter). Denna bro tillverkades av Motala Verkstad och uppvisade redan efter 15 år vissa förskjutningar som gjorde att den blev krokig. Den rätades upp och kompletterades med diagonalstag som saknades. I början på 1950- och 1980-talen utfördes ytterligare förstärkningsarbeten. Mötande fordonstrafik på bron är ej möjligt och trafiken är reglerad med ljussignal. Broräcket är smyckat med gyllene kronor, som ibland blir till turistsouvenirer.

Regeringen beslutade 1935 att Skeppsholmsbron tillsammans med andra byggnadsverk på Blasieholmen och Kastellholmen skulle klassas som statligt byggnadsminne. Detta innebar att bron inte fick flyttas, rivas eller byggas om till sitt yttre. Detta förhållande kom att ifrågasättas och ändras på 1990-talet

The bridge, 165 metres long and 9.5 metres wide, consists of a 5.5 metre wide roadway flanked by 2 metre pathways, and is divided into 5 compartments.[1] It was the first forging iron bridge to be constructed in Sweden, manufactured by Motala Verkstad in 1861.[2]

The first bridge to connect Skeppsholmen to the rest of the city was a wooden bridge on poles, simply called Holmbron ("The Islet Bridge") and provided with a drawbridge, constructed by the admiralty in 1638-1640 when the camp of the Swedish Navy was relocated from Blasieholmen to Skeppsholmen. In 1822 the bridge was damaged in a fire, and subsequently replaced by a temporary pontoon bridge. Funded directly and still owned by the state, the present steel bridge was finally inaugurated in 1861.[1]

In 1935 the bridge together with other building and structures on Skeppsholmen and Kastellholmen were classified as historical landmarks, thus prohibiting replacing the bridge or altering its exterior, a decision nevertheless reassessed in the 1990s
Blue Plaque managing agency: Samfundet S:t Erik

Individual Recognized: Gustaf de Geer and Otto Carlsund