Historie Lichtenštejnského památníku - Ochoz u Brna, Czech Republic
CS: Historie Lichtenštejnského památníku // EN: History Lichtenstein Memorial
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Jan II. z Lichtenštejna a vznik jubilejních památníku
Jan II. z Lichtenštejna, plným jménem Johann Maria Franz Placidus, byl synem knížete Aloise II. Josefa z Lichtenštejna a hrabenky Františky de Paula, rozené Kinské z Wchynicz a Tetowa. Narodil se jako jejich šesté díte 5. ríjna 1840 na zámku Lednice. Mel celkem devet sourozencu – osm sester a mladšího bratra Františka.

Již v mládí si osvojil znalost nekolika jazyku – anglictiny, francouzštiny, italštiny a ceštiny. Dostalo se mu vynikajícího vzdelání v oblasti národního hospodárství a techniky. Po studiích v Bonnu a v Karlsruhe podnikl rozsáhlé cesty po Evrope, na kterých ho doprovázel sociální reformátor Karl baron von Vogelsang, jenž podporoval jeho zájem o umení a vedu a také sociálne-etické a hospodárské problémy.

Po smrti svého otce knížete Aloise II. dne 12. listopadu 1858 se Jan II. se coby starší z jeho dvou synu stal panovníkem Lichtenštejnského knížectví, prevzal vedení rodu a ujal se správy rodového majetku. V té dobe nemel ješte dokoncena studia, a proto v letech 1859–1860 prenesl vladarství na svou matku Františku. Pred politickou kariérou uprednostnoval správu svých panství a zájem o vedu a umení. V rízení svých panství na Morave, v Cechách a v Rakousku byl velmi úspešný.

Jan II. sídlil na svých rodových panstvích na Morave, vládl však také Lichtenštejnskému knížectví. V roce 1862 podepsal první lichtenštejnskou ústavu, která dala obyvatelum zeme rozsáhlá politická práva. Snížil dane a v roce 1868 zrušil lichtenštejnskou armádu. Zavádením lehkého prumyslu se snažil o zlepšení hospodárské situace Lichtenštejnska.

Behem první svetové války zachoval kníže neutralitu Lichtenštejnska. Po válce zpretrhal spojenecké vztahy s Rakousko-Uherskem (resp. nástupnickými státy) a orientoval svou zemi na vytvorení úzkých vztahu se Švýcarskem. V roce 1921 byl v knížectví místo dosavadní rakouské meny zaveden švýcarský frank. V období po 1. svetové válce prispel kníže také vlastními náklady na pomoc Lichtenštejnskému knížectví. 5. ríjna 1921 vydal kníže novou lichtenštejnskou ústavu.

*

Jan II. spravoval rodová panství, která cítala približne 600 obcí ve trech státech. Majetek Lichtenštejnu zahrnoval 184 000 hektaru pudy, z toho 110 000 hektaru bylo na Morave. Lichtenštejnové meli patronátní právo k 237 kostelum. Kníže podporoval lehký prumysl, zakládal školy a nemocnice, budoval cesty, silnice a železnice.

Pri plnení vladarských povinností i správe rozsáhlých majetku uplatnil kníže Jan II. svoje vzdelání a prirozenou inteligenci, ale také sociální cítení a diplomatické schopnosti. Behem své dlouhé vlády postupne získal povest vstrícného, štedrého a dobrosrdecného muže – tak vznikl i prídomek „Dobrotivý“, jímž bývá oznacován. V pametním sborníku vydaném k 50. výrocí jeho vlády se uvádí: „Kníže je velkorysým dobrodincem, od nepameti venuje prevážnou cást príjmu, jež má k dispozici, na verejné úcely. Neexistuje skutecne témer žádné odvetví verejné péce, které nepodporoval nejšlechetnejším a nejvytrvalejším zpusobem; vynaložil miliony k usnadnení životního údelu chudých, nemocných, neduživých, nouzí trpících ci jinak osudem utiskovaných, na vzdelání nemajetných mladých lidí k užitecným povoláním všeho druhu, na podporu umení a vedy, na zrizování verejných sadu, silnic, mostu, vodovodu, na chudobince, nemocnice, lécebné ústavy, sirotcince, opatrovny pro deti, ústavy pro hluchonemé a nevidomé, školy a jiná výuková zarízení, kostely, kaple atd. Nescíslní lidé mu vdecí za zajištenou a dustojnou existenci nebo vážené životní postavení, príležitost k rozvoji talentu a duševních schopností, znovunabytí zdraví, dosažení úsilí hodných a užitecných cílu.“

12. listopadu 1898 oslavil kníže Jan II. z Lichtenštejna 40. výrocí svého panování. Pri príležitosti tohoto jubilea se porádaly cetné bohoslužby a slavnosti. Na vybraných místech lichtenštejnských lesních revíru byly vysazeny jubilejní háje, cítající 20 dubu letních, 20 dubu zimních a 18 dubu cervených. Pocet 58 dubu vyjadroval vek knížete, 18 dubu cervených jeho vek v den nástupu panování. 40 dubu letních a zimních symbolizovalo pocet let jeho panování. V každém jubilejním háji vybudoval lesní personál jubilejní památník. Byly to nejcasteji kamenné desky, zasazené do jakýchsi „mohyl“ z neopracovaných kamenu nebo navršených ze zeminy. Na deskách byl vyryt ceský, nemecký nebo latinský nápis. Príkladem ceské verze nápisu muže být tento text:

„Duby Knížete Jana Dobrotivého
ku oslave XXXX letého Vladarení
XII. listopadu MDCCCXCVIII“.

Budování památníku v lesích nebylo náhodou. Kníže Jan II. se velmi zajímal o lesnictví a chov zvere. V roce 1898 založil Lovecko-lesnické muzeum na Úsove. Stavení pametních kamenu a výsadbu jubilejních dubových háju inicioval knížecí lesní rada Julius Wiehl, od roku 1897 ústrední reditel lichtenštejnských lesu se sídlem v Olomouci.

V roce 1908 se kníže dožil dalšího významného jubilea – 50 let své vlády. K nekterým pametním deskám byla v té dobe doplnena dodatková tabulka s krátkým nápisem, pripomínajícím další jubileum. V rade prípadu však byl dodatecný text pritesán na puvodní desku pod první nápis. V blízkosti památníku bylo také toho roku vysazeno dalších 10 dubu.

V listopadu roku 1918 panovala již zcela jiná politická atmosféra. Krátce predtím vznikla Ceskoslovenská republika a kníže zacal být vnímán jako predstavitel starých rakouských porádku. Na další dodatkové tabulky a jubilejní duby k 60. výrocí vlády tak nebylo ani pomyšlení. Ani situace v roce 1928 nebyla príznivejší a památníky tak již nebyly nijak doplnovány.

Ve 20. letech 20. století probehla v Ceskoslovensku první pozemková reforma, pri níž Lichtenštejnové prišli približne o 60% všech pozemku a také o nekteré zámky (napr. Kolodeje nebo Kostelec nad Cernými lesy).

Jan II. z Lichtenštejna, suverénní kníže a vládce domu Lichtenštejnu, vévoda opavský a krnovský, hrabe z Rietbergu, rytír rádu zlatého rouna etc., zemrel 11. února 1929 na zámku Valtice. Pohrben byl v lichtenštejnské rodinné hrobce ve Vranove u Brna. Lesní památníky jsou jedny z památek, které dodnes pripomínají dlouhou vládu tohoto moudrého panovníka.

EN:
John II. and the emergence of Liechtenstein anniversary memorials
John II. Lichtenstein full name Johann Maria Franz Placidus, was the son of Prince Alois II. Josef of Liechtenstein and Countess Frances de Paula, born Kinski from Wchynicz and Tetowa. He was born as the sixth child of a October 5, 1840 at the Chateau refrigerator. He had nine siblings - eight sisters and a younger brother Francis.

Already in his youth he acquired knowledge of several languages ??- English, French, Italian and Czech. He received an excellent education in the national economy and technology. After studying in Bonn and Karlsruhe she undertook an extensive tour of Europe, where he was accompanied by social reformer Karl Baron von Vogelsang, who encouraged his interest in art and science, as well as socio-economic and ethical issues.

After the death of his father Prince Alois II. On November 12, 1858, John II. as the elder of his two sons became monarch of Liechtenstein, he took command of the race and took over the management of the family property. At that time he not yet completed studies and, therefore, in the years 1859-1860 brought the regency of his mother Francis. Before political career he prefers to manage their estates and interest in science and the arts. In the management of their estates in Moravia, Bohemia and Austria was very successful.

John II. He dwelt on their ancestral estates in Moravia, but also ruled the Principality of Liechtenstein. In 1862, Liechtenstein signed the first constitution, which gave the inhabitants of the earth extensive political rights. Cut taxes and in 1868 abolished the army Liechtenstein. Introducing light industry tried to improve the economic situation of Liechtenstein.

During World War he maintains neutrality prince of Liechtenstein. After the war, Allied severed relations with Austria-Hungary (resp. Successor states) and focused his country to establish a close relationship with Switzerland. In 1921 he was in the principality instead of the current Austrian currency introduced the Swiss franc. In the period after the first world war also contributed to the prince's own expense to help the Principality of Liechtenstein. 5 October 1921 issued a new Prince of Liechtenstein Institute.

*

John II. She manages the family estates, which numbered approximately 600 communities in three states. Lichtenstein assets included 184,000 hectares of land, of which 110,000 hectares were in Moravia. Liechtenstein family had the right of patronage to 237 churches. Prince to support light industry, founded schools and hospitals, build roads, highways and railways.

When filling vladarských duties and management of large estates asserted Prince John II. their natural intelligence and education, but also a social conscience and diplomatic skills. During his long reign, gradually he gained a reputation as friendly, generous and warm-hearted man - and so was the nickname "Good", which is known. The proceedings of the memorial on the 50th anniversary of his rule states: "The prince is a generous benefactor from time immemorial devotes the bulk of revenue which is available for public purposes. There's really almost no public care sector, which did not support nejšlechetnejším and arduous way; spent millions to facilitate the environmental plight of the poor, the sick, infirm, poverty afflicted or otherwise fate of the oppressed, on the education of poor young people to useful occupations of all kinds, to support the arts and sciences, to develop public orchards, roads, bridges, water systems, workhouses, hospitals, medical centers, orphanages, nursing homes for children, homes for deaf and blind schools and other educational facilities, churches, chapels etc. Countless people owe him secure and dignified existence or weighted life position, the opportunity to develop their talents and mental faculties, restoring health, and achieving worthy effort worthwhile objectives. "

November 12, 1898, celebrated Prince John II. of Lichtenstein 40th anniversary of her reign. On the occasion of this jubilee were held numerous church services and celebrations. At selected locations Liechtenstein forest districts were planted jubilee groves, consisting of 20 oaks summer, 20 winter oaks and red oaks 18. Number 58 oaks expressed Age prince, 18 red oaks his age on the day of arrival reign. 40 oaks summer and winter symbolizing the number of years of his reign. In each anniversary grove built forestry personnel anniversary memorial. They were mostly stone slabs set into the kind of "mounds" of rough stones and piled up from the soil. On the cover was engraved Czech, German or Latin inscription. Examples inscription Czech version may be the text:

Building memorials in the woods was not by accident. Prince Jan II. He was very interested in forestry and game management. In 1898 he founded the Hunting and Forestry Museum at Usov. Erecting a memorial stone and planting jubilee oak groves initiated the princely forest council Julius Wiehl, since 1897 the General Director of the Liechtenstein forests located in Olomouc.

In 1908 the prince lived another important anniversary - 50 years of his reign. Some commemorative plates at that time was supplemented by the supplementary plate with a short inscription commemorating another anniversary. In many cases, the additional text sculpted the original plate below the first inscription. Near the memorial it was also that year planted 10 more oaks.

In November 1918, there was already a completely different political atmosphere. Shortly before the Czechoslovak Republic was established and the prince began to be perceived as a representative of the old Austrian fine. On the other supplementary tables and oaks jubilee 60th anniversary of the government was not even thought of. Neither the situation in 1928 was not favorable and monuments already were not replenished.

In the 20 years of the 20th century took place in Czechoslovakia, the first land reform, in which the Liechtenstein family lost about 60% of all land and also some locks (eg. Kolodeje or Kostelec nad Cernými forests).

John II. Lichtenstein sovereign prince and ruler of the house Lichtenstein, Duke of Opava and Krnov, Count of Rietberg, Knight of the Golden Fleece etc., died on February 11, 1929 at the Chateau Valtice. Liechtenstein was buried in the family tomb in Vranov near Brno. Forest monuments are some of the monuments that still remind long reign of a wise ruler.
Prekladac Google pro firmy:Translator ToolkitPrekladac webových stránekNástroj pro hledání nových trhu

Source/Zdroj: infopanel
Group that erected the marker: lesy ČR