Zámek - Cerna Hora, Czech Republic
CS: Zámek Cerna Hora // EN: Castle Cerna Hora
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
První historická zmínka o Cerné Hore, tedy i o hradu, je z roku 1279, kdy se pripomíná Matouš z Cerné Hory. Pocátkem 14. století získávají Cernou Horu Boskovicové, kterí se nejvýrazneji zapisují do podoby hradu. Jeho gotická podoba se mení v roce 1561, kdy Albrecht Cernohorský z Boskovic postavil renesancní predhradí a vlastní jádro hradu prestavel na renesancní zámek. Když v roce 1597 vymírá mužská vetev rodu Boskovicu, získávají snatkem cernohorské panství Lichtenštejnové.

Roku 1724 zámek vyhorel a zustal dlouho v troskách. Cást byla prestavena barokne v roce 1830, cást zustala pod provizorním zastrešením až do roku 1859, kdy panství získal rod Friesu. Pro prestavbu zámku žískali Friesové vídenského architekta Theofila Hansena, který odstranil barokní prístavby. Zámek dostal pseudorenesancní podobu, opet tedy došlo ke slohovému sjednocení zámku a predzámcí.

Soucasne byly provedeny rozsáhlé parkové úpravy vrchu Paseka, zapocaté již v 18. století. Byly vybudovány vycházkové pešiny, upraveny prístupové cesty, vysázena stromoradí a nekteré exotické dreviny. V roce 1945 získává zámek stát, od roku 1950 až do dnešních dnu slouží jako Domov pro seniory (puvodne Domov duchodcu). V posledních letech byl celý zámecký komplex opraven a Domov pro seniory modernizován.

Pred zámkem stojí dve sochy, archandel Michael s plamenným mecem z roku 1725 a Jan Nepomucký, zhotovený v 1. polovine 18. století.

EN:
The first historical mention of Montenegro, including the castle is from 1279, when he recalls Matthew Montenegro. In the early 14th century, gaining Montenegro Boskovicová who most entered into the castle. Its Gothic appearance changes in 1561, when Albrecht Cernohorský Boskovic built a Renaissance outer ward and the core of the castle was rebuilt into a Renaissance chateau. When in 1597 the male branch of the family dying Boskovic get marriage Montenegrin estate Lichtenstein.

In 1724 the castle burnt down and remained in ruins for a long time. Part of it was rebuilt in Baroque style in 1830, part remained under a makeshift canopy until 1859, when the estate was acquired gender fries. For the reconstruction of the castle gained Fries Viennese architect Theophilus Hansen, which eliminated the baroque additions. The castle was given a Pseudo form, then again, there was a unification slohovému front of the castle and chateau.

At the same time, extensive landscaping hill Paseka, begun in the 18th century. They were built walking paths, regulated access roads, planted rows of trees and some exotic species. In 1945 acquires the lock state, from 1950 to the present day serves as a home for the elderly (former retirement home). In recent years, the entire palace complex was repaired and modernized home for the elderly.

Before the castle stands two statues, Archangel Michael with a flaming sword in 1725 and John of Nepomuk, made in the first half of the 18th century.

Source/Zdroj: (visit link)
Accessibility: Partial access