Hrusen obecna (Jenikova hruska) - Tisnov, Czech Republic
CS: Hrušen obecná // EN: Pyrus communis

CS:
Hrušen obecná (Pyrus communis)

Jeníkova hruška
Vyhlášena za památný strom v roce 2008 Mestským úradem Tišnov, odborem životního prostredí.
V soucasnosti je strom chránen podle zákona c. 114/1992 Sb., o ochrane prírody a krajiny, § 46 odst. 1 a 2.
Obvod kmene je 2,3 m, výška stromu je 12,5 m.
Ze zákona má každý památný strom ochranné pásmo ve tvaru kruhu o polomeru desetinásobku prumeru kmene mereného ve výšce 130 cm nad zemí. V ochranném pásmu není dovolena žádná pro památný strom škodlivá cinnost.
Památné stromy je zakázáno poškozovat, nicit a rušit v jejich prirozeném vývoji. Ošetrování památných stromu, zásahy a cinnosti v jejich ochranném pásmu je možné provádet jen s predchozím souhlasem príslušného orgánu ochrany prírody.

Stárí této dosud plodící hrušne je odhadnuto na cca 200 roku. Strom má široce rozložitou korunu utvárenou mohutnými kosterními vetvemi. Roste ve volné krajine mimo zastavené území mesta u polní cesty vedoucí do lesa v lokalite Za Mlýnem. Hrušen obecná je druh se složitým vývojem. Za puvodní druh naší krajiny považujeme hrušen planou tzv. polnicku (Pyrus pyraster). Z hrušne obecné se odvozuje mnoho ovocných odrud hrušní, napr. Krvavka, Máslovka, Boscova lahvice atd. Lidove se pro strom a predevším pro plod samotný používá výraz hruška.
Hrušne radíme do celedi ružovitých, patrí k dlouhovekým drevinám. Hrušne korení velmi hluboko, nejcasteji až do trímetrové hloubky. Plodem hrušne je malvice. Jejich semena jsou cenným materiálem pro pestování puvodních odrud v podobe semenácu a plánat. Vyskytují se i samosprašné odrudy a casto u nich mužeme též pozorovat partenokarpii – tvorbu plodu bez semen (Hardyova máslovka, Boscova lahvice,…). Hrušne dorustají až dvaceti metru, což vede k obtížné sklizni. Ovoce také není konstruováno na pád z takovéto výšky a casto dojde k jeho znehodnocení. Proto se hrušne obvykle roubují na kdoulové podnože, které nemají tak bujný rust. V našich podmínkách se hrušním darí nejlépe na jihozápadních svazích, do 400 m.n.m. Hrušne potrebují ke správnému rustu pudy stredne vlhké, bohaté na živiny, dobre propustné a hluboké. Využívá se pro prímou konzumaci, zavarování, výrobu moštu a povidel, pro výrobu pálenky „hruškovice“, ale také pracharandy, což je usušený a umletý prášek používaný v domácí kuchyni.
Na významnost stromu upozornila paní Marie Juránková a na její doporucení byla hrušen vyhlášena za památnou.

EN:

Jeníkova pear
Declared a memorable tree in 2008, the city authorities Tišnov, Environment Division.
At the moment the tree is protected under the Act no. 114/1992 Coll., On nature and landscape protection, § 46 para. 1 and 2.
The trunk circumference is 2.3 m, the height of the tree is 12.5 m.
The law states that every commemorative tree protection zone in the shape of a circle with a radius of ten trunk diameter measured at the height of 130 cm above the ground. The protection zone is not permitted for any protected tree malicious activity.
Memorial trees is prohibited to damage, destroy or interfere in their natural development. CARE memorable tree, interventions and activities in the protection zone may be subject to the prior approval of the competent nature conservation authority.

Age of that yet fruiting pear tree is estimated to be about 200 years. The tree has a broad structure crown shaping massive skeletal branches. It grows in open land outside the urban town with dirt path leading into the forest at the site For Mlyn. Pyrus communis is a species with complex development. For indigenous species of our landscape are the so-called pear tree ablaze. Polnický (Pyrus pyraster). From the pear general derives many fruit varieties of pears, for example. Krvavka, Máslovka, Bosc pear etc. Lidove for tree and foremost to the fetus itself uses the term pear.
Pear trees are advised to the rose family, belongs to a long-life timbers. Pear spice very deep, usually up to three meters deep. The fruit is pear pome. Their seeds are valuable material for the cultivation of indigenous varieties of seedlings in the form of a plan. There are also self-pollinated varieties and often with them can also be seen parthenocarpy - the formation of the fetus without seeds (máslovka Hardy, Bosc pear, ...). Pear trees can grow up to twenty meters, leading to difficult harvest. Fruit also is not designed to fall from such a height, and often occurs deterioration. Therefore, it is usually pear grafted on quince rootstocks that are not so exuberant growth. In our conditions hrušním thrives best on the southwestern slopes, 400 m.n.m. Pear trees need soil for proper growth medium moist, nutrient-rich, well-drained and deep. It is used for direct consumption, preserving, producing cider and jam for the production of spirits "pear", but also pracharandy, which is dried and milled powder used in home cooking.
On the significance of the tree pointed Marie Juránková and its recommendations have been declared a memorable pear tree.

Source/Zdroj: (visit link)
Genus/Species: Pyrus communis