95 - Laag Soeren - NL - Fietsroutenetwerk De Veluwe
32U E 296515 N 5772596
Fietsknooppunt 95 nabij het Eerbeekseveld aan de T-splitsing van fietspaden Eerbeekse Veldpad - Schaapsallee nabij Laag Soeren.
Location: Gelderland, Netherlands

Laag-Soeren is een van de dorpen behorende tot de gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. Laag-Soeren ligt aan de zuidoostrand van de Veluwe (de Veluwezoom). Het heeft 796 inwoners (per 1 januari 2007). Het dorp heeft een basisschool, een kulturhus en diverse verenigingen.

'Huis Laag Soeren' is onderdeel van een achttiende-eeuws landgoed. In de negentiende eeuw werd hier een badinrichting gevestigd voor geneeskrachtige baden. Dit kuuroord was het eerste in Nederland en genoot internationale bekendheid. Aan de Priesnitzlaan is hier het Priesnitzmonument (torentje van Jut) voor opgericht.

Aan de sprengenbeken waren vroeger verschillende wateraangedreven papiermolens gevestigd. Later werden deze watermolens omgebouwd tot wasserij.

Buiten het dorp ligt de 'Elsberg', een 90 meter hoge heuvel met op de top een natuurobservatiepost met uitzicht op het in de ijstijden ontstane landschap.

In het bosgebied bij Laag-Soeren zijn twee campings gevestigd. Vakantiedorp 'De Jutberg' beschikt over een overdekt zwembad.

Het Maarten van Rossumpad, een langeafstandwandelroute van 's-Hertogenbosch naar Ommen, passeert het dorp over de Prof. Huetlaan.
Bron en meer info: (visit link)
Node Number: 95