Mestsky urad - Slapanice, Czech Republic
CS: Mestsky urad Slapanice // EN: The Municipal Authority Slapanice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
První doložená zpráva o této budove je z roku 1605, nacházející se v purkrechtní knize, tj. knize práva mestského. Je zde zápis o koupi domu c. p. 100 Petrem Pekarem od Pavla Capatého, který se zde usadil pred rokem 1590. Dalšími majiteli byli napr. rytír Hendrych Hoslauer z Hoslau, jehož potomkum Bilským a Odkolkum patril dum pres osmdesát let, dále zemský advokát Eustach Johan Beker ci brnenský zlatník Jan Antonín Khar. Ruzní majitelé se strídají až do roku 1735, kdy dum kupuje František Antonín hrabe Contessi. V druhé polovine 18. století na statku pobývá rodina Slatkých. Dalším významným majitelem je správní reditel šlapanického Rolnického akciového cukrovaru a c. k. poštovní expedient pan Alois Tauschinský, který dum kupuje 14. 3. 1867. Rodine Tauschinských a jejich potomkum Pollachovým majetek patril až do roku 1945, kdy byl prohlášen za nemecký konfiskát a prešel pod správu MNV.
Mnoho let sloužila budova jako obytný dum. Koncem 18. století se zde otevírá hostinec U cerného orla, v roce 1869 zde pan Tauschinský vybudoval poštovní úrad. Od roku 1906 zde mel ordinaci obvodní lékar dr. Pollach. V roce 1945 se stala sídlem MNV, o rok pozdeji byla ve dvore zrízena prádelna, sídlila zde obecní knihovna a vlastivedné muzeum (to zde bylo již v roce 1934). Bývala zde služebna SNB a znovu poštovní úrad. V roce 1962 vznikla obradní sín a z bývalé stodoly byla vybudována požární zbrojnice. Dnes je budova sídlem mestského úradu a pošty.
Na míste dnešního MeÚ stávalo puvodne selské stavení, které se pozdeji zmenilo na meštanský pseudorenesancní dvoupodlažní dum. V roce 1994 prošla budova rekonstrukcí, pudní prostory byly prestaveny na další podlaží a bylo dostaveno bocní krídlo. Byla opravena celní fasáda a pribyl prosklený vchod a obrazovka s informacním kanálem.

EN:
The first documented report of this building is from 1605, located in purkrechtní book, ie. The book rights city. There is a record of buying a house no. P. 100 Petr Pekar Capatého from Paul, who settled there before 1590. Other owners were such. Knight Hendrych Hoslauer of Hoslau whose descendants Bilským and Odkolkum house belonged to more than eighty years, as well as provincial attorney Eustach Johan Beker and Brno goldsmith Jan Antonín Khar. Different owners are alternated until 1735, when the house was bought by Count Franz Anton Contessi. In the second half of the 18th century farmhouse resides Slatkých family. Another major owner is the administrative director of Šlapanice Peasant joint-stock sugar factory and imperial postal expedient Alois Tauschinský who buys a house 14. 3. 1867. The family Tauschinských and their descendants Pollachovým assets owned until 1945, when it was declared a German confiscate, and came under the administration MNV.
For many years, the building served as a residential house. In the late 18th century, opening an inn The Black Eagle, in 1869. There, Mr. Tauschinský built a post office. Since 1906 there had surgery general practitioner Dr. Pollach. In 1945 it became the seat of MNV, a year later, was set up in the courtyard laundry, resided here local library and local history museum (it was here in 1934). There used to be the service which the SNB again and post office. In 1962 he founded a ceremonial hall of the former barn was built firehouse. Today is the seat of the municipality and mail.
At the site of the present Municipal Authority became originally a farmhouse which was later changed into a bourgeois Pseudo-story house. In 1994 the building underwent reconstruction, loft spaces were converted to other floors and was completed side wing. Corrected the front facade was added a glass-covered entrance and a screen with information channel.

Source/Zdroj: (visit link)
Name: Šlapanice