Zricenina hradu Certuv Hradek - Olomucany, Czech Republic
CS: Zrícenina hradu Certuv Hradek // EN: Ruined castle Certuv Hradek
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Nevýrazné zbytky hradu vybudovaného asi koncem 13. nebo zacátkem 14. století. Svuj název má po Jakubu Certu z Boritova. Rozboren ve válkách cesko-uherských v druhé polovine 15. století.
Z Certova hradu se dochovalo nekolik zdí a príkopy . Místo je dostupné z Blanska po zelené turistické si 3km.

Hrad byl vybudován asi koncem 13. nebo zacátkem 14. století jako strategické místo strežící obchodní stezku vedoucí údolím. Svuj název má po Jakubu Certu z Boritova, který žil v polovine 14. stol. a z tohoto hradu podnikal své loupežné výpravy. Hradní palác mel ctyrhranný pudorys s ochranou veží; ke zpevnení byl obehnán hlubokým príkopem. Byl rozboren ve válkách cesko-uherských v druhé polovine 15. století.

Dle lidového vyprávení mel být hrádek údajným sídlem loupeživého rytíre Hynka z Kunštátu, jenž mel prezdívku Suchý Cert. V jiných vypráveních se setkáváme s postavou rytíre Certa z Boritova. Tato lidová podání však nemají žádné historické opodstatnení a tak zustávají jen vdecným námetem pro spisovatele povestí. Jedna z nich praví, že hrádek postavil cerný rytír v nezvykle krátké dobe. Po okolí se šuškalo, že je to všechno certovo dílo. Casem se v kraji zacaly ztrácet dívky, a vzniklo tak podezrení, že unesené koncí na Certove hrádku. Hrádek jednoho dne vyhorel a místní se k nemu vypravili. Nikoho živého však nenašli, avšak nalezli lidské kosti a nekolik mrtvých dívek. Jiná povest hovorí o statecném kovári, který premohl zlého certa, další vyprávení je o chudém mládenci, jenž našel na Velký pátek Certove hrádku poklad hlídaný cerným netvorem.

EN:
The modest remains of a castle built probably in the late 13th or early 14th century. His name is James after the hell out Boritov. Demolished in the Czech-Hungarian wars in the second half of the 15th century.
From the Devil's Castle has survived several walls and moats. The site is accessible from the green tourist Blanska a 3km.

The castle was built around the late 13th or early 14th century as a strategic location guarding the trade route leading through the valley. His name is James after the hell out Boritov, who lived in the mid-14th century. and this castle out on their raids. Castle palace had a square floor plan with protection tower; firming was surrounded by a deep moat. It was demolished in the Czech-Hungarian wars in the second half of the 15th century.

According to the folk tale castle was to be the seat of the alleged robber knight Hynek of Kunštát, who was nicknamed Dry Devil. In other tales, we meet the figure of a knight Devil Boritov. This folk administration, however, have no historical foundation, and thus remain just thankful topic for writers of reputation. One of them says that the castle built by the Black Knight in an unusually short time. Around the rumors that it's all devil's work. Over time, the county began to lose the girl, and created so suspect that the hijacked ends on Devil's Castle. Castle burned down one day and local went down to him. They did not find anyone alive, but found human bones and several dead girls. Another legend tells of the brave blacksmith who overcame evil devil, another story is about a poor young men who found the Good Friday Devil's castle treasure guarded by a black monster.

Source/Zdroj: (visit link)
Type: Ruin