No. 1829, Benesov nad Cernou, CZ
Benesov nad Cernou and the Gothic Church of St. James the Greater.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

EN
he small town Benešov nad Cernou is situated at the north-western foot of the Novohradské Hory (Nové Hrady Mountains) on the Cerná river, about 10 km east of the town Kaplice, 661 m a.s.l.

The village was founded in the second half of the 13th century by Beneš of Michalovice. The first mention originates in 1332. In 1337 Benešov became a property of the Rožmberks and it was connected with the domain of the town Nové Hrady. In 1383 it became a small town and in 1881 a town. Its name was Nemecký Benešov (German Benešov). The new name ("Benešov Above the Cerná River") comes from 1945.

The Renaissance town hall in the square was rebuilt from the brewery in 1594.
The Gothic Church of St. James the Greater comes from the beginning of the 14th century; it was reconstructed in the Baroque style during the 17th century.

CZ
Mestecko Benešov nad Cernou se nachází na severozápadním úpatí Novohradských hor. Leží v okrese Ceský Krumlov asi 10 km východne od Kaplice na rícce Cerné v nadmorské výšce 661 m.

Benešov nad Cernou byl založen ve druhé polovine 13. století Benešem z Michalovic. První písemné zmínky o nem však pocházejí až z roku 1332. V roce 1337 prešel do majetku Rožmberku a byl pripojen k novohradskému panství. V roce 1383 se stal mesteckem a v roce 1881 (nekdy uvádeno 1879) byl povýšen na mesto. Tehdy byl pojmenován na Nemecký Benešov. Jméno mu zustalo až do roku 1945, kdy bylo prízvisko Nemecký z názvu odstraneno.

Renesancní benešovská radnice vznikla prestavbou puvodního pivovaru v roce 1594. V pozdejší dobe byla ješte empírove upravena.
Puvodne gotický kostel svatého Jakuba Vetšího vznikl pocátkem 14. století rozšírením puvodní kaple, ve století sedmnáctém byl barokizován.

Rating: