Pozarni zbrojnice
Pozarni zbrojnice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Nejstarší spolek – hasicský – vznikl již v listopadu roku 1888 z iniciativy rídícího ucitele Václava Klímy a Františka Menouška. Sbor tvorilo pri založení dvacet ctyri rádných clenu. Krome techto cinných clenu do spolku vstoupilo ješte dalších pet prispívajících. Prvním predsedou se stal naducitel Václav Klíma, místopredsedou František Menoušek, prvním sborovým velitelem poducitel František Verný, jednatelem František Masar a pokladníkem Jakub Kundera. Pro cinnost sboru v prvních letech jeho existence je charakteristické, že odev a výstroj si hasici porizovali na vlastní náklady nebo z financí získaných verejnými sbírkami. Již v prvním roce cinnosti se podarilo zakoupit stríkacku berlovku, která byla postavena na horním konci obce mezi c. p. 26 a 27. Spolek rovnež vlastnil další náradí nutné k hašení ohne (hadice, koše, žebríky, lana, svítilny apod.). Podmínky pro cinnost sboru se výrazne zlepšily roku 1894, kdy predstavitelé spolku prebírají od obce novou požární zbrojnici a soucasne zakupují i ctyrkolovou stríkackzu. Z prvních let existence sboru máme pomerne málo zpráv, ale napr. víme, že v roce 1896 byl predsedou sboru František Menoušek, nácelníkem Jakub Jakubec, jednatelem Štepán Zobal.

V roce 1911 pak bylo zrízeno nové hasicské skladište. V dobe první svetové války v letech 1914–1918 hasicský sbor témer prestal existovat, protože prakticky všichni clenové narukovali na frontu. Tri z nich – Jan Jakeš, Alois Filla a Martin Hrib – na bojištích zahynuli.
Sbor obnovil cinnost až roku 1919. Krome své základní funkce – boji proti požárum, prevenci a zajištování protipožárních hlídek napr. behem žní – se clenové zamerili i na kulturne osvetovou práci, porádání plesu, zábav a divadelních predstavení. Sbor zasahoval pri požárech nejen v Milešovicích , ale i v okolních obcích.

V roce 1928, kdy sbor slavil ctyricet let své existence, byl sestaven základní statistický prehled cinnosti. Za ctyricet let se tak místní hasici podíleli na likvidaci 52 požáru v Milešovicích, 73 požáru v okolních obcích a jednoho lesního požáru. Rovnež trikrát zasahovali u živelných katastrof, zachránili sedm osob a témer sto padesát kusu dobytka.

21. srpna 1938 probehla oslava padesátiletého trvání hasicského sboru. Krejcí Leopold Fiala zhotovil dvacet slavnostních uniforem pro zasloužilé cleny.

1. zárí 1945 se konala mimorádná valná hromada hasicského sboru, která obnovila cinnost sboru. Bylo zvoleno nové vedení. Zakoupila se starší motorová stríkacka. V padesátých letech se hasicský sbor – podobne jako ostatní spolecenské organizace – ocitl v hluboké krizi a jeho cinnost byla silne utlumena.

V roce 1964 se do cela sboru dostává Rudolf Masar a velitelem se stává František laštuvka, situace uvnitr organizace se ovšem nelepší a cinnost se omezuje pouze na povinný výcvik a školení. Teprve od roku 1966 nastává oživení; na zlepšení práce sboru má velký podíl nový predseda František Polášek, který do rad požárníku získal celou radu nových clenu. Príštího roku se sbor zúcastnil cvicení v Hodoníne a v Lipníku nad Becvou a po dlouhé dobe opet porádá tradicní anenské hody. Dochází ovšem k castým a výrazným personálním zmenám. Sbor sice získal auto (skrínovou Tatru 805) a založil požárnický hudební soubor, cinnost však byla výrazne ovlivnována politickou situací. Po celá sedmdesátá léta proto dochází ke stagnaci a práce se omezuje jen na nejnutnejší minimum.

Zlepšení cinnosti je spojeno s príchodem Karla Tumy do cela sboru v roce 1978. Sbor se ihned podílí na usporádání požárnického plesu, anenských hodu a kácení máje. Aktivita clenu sboru (a predevším predsedy) nepolevuje ani v dalších letech a sbor tak po pomerne dlouhé krizi zažívá úspešné období. Prioritou pro rok 1986 a následující období se stala výstavba nové požární zbrojnice. Stavba byla postavena svépomocí za rok a pul. Slavnostní otevrení se konalo 30. listopadu 1987. Na velmi dobré úrovni byla i práce s mládeží.

V devadesátých letech se – podobne jako u ostatních spolecenských organizací – projevila postupná stagnace, vedoucí k cástecnému utlumení aktivit. Na cinnost požárnického sboru mel velký vliv jak nedostatek financních prostredku, tak i zretelná ztráty zájmu nekterých clenu o práci ve sboru.

EN:
The oldest association - Fire - was in November 1888 at the initiative of head teacher Vaclav Klima and Franz Menouška. The choir consisted in establishing twenty-four full members. In addition to these active members in the club entered five more conducive. He became the first president Vaclav naducitel Klima, Vice Francis Menoušek, the first chorus master poducitel Francis Faithful, director Francis Masar and treasurer James Kundera. For the work of the church in the first years of its existence it is characteristic that the clothing and equipment of the fire department to procure at their own expense or from money obtained through public collections. Already in the first year of operation, we managed to buy a syringe berlovku, which was built at the upper end of the village between no. P. 26 and 27. The association also owned other tools necessary for fighting fires (hoses, baskets, ladders, ropes, flashlights, etc.). Conditions for the work of the church have improved considerably in 1894, when the league leaders take over from the village a new firehouse and simultaneously Tax discs and four-wheel stríkackzu. From the early years of the church, we have quite a few messages, but for example. We know that in 1896 he was chairman Francis College Menoušek, chief Jakub Jakubec, executive Stephen Zobal.

In 1911 it established a new fire depot. During the First World War in 1914-1918, the fire brigade almost ceased to exist, because virtually all members enlisted to the front. Three of them - John Jakes, Alois Filla and Martin Colts - died on the battlefields.
Corps renewed activity until 1919. In addition to its core functions - fighting fires and providing fire prevention patrols eg. During harvest time - the members also focused on cultural and educational work, organizing balls, parties and theatrical performances. Corps intervened in fires not only in Milešovice, but also in the surrounding villages.

In 1928, the choir celebrated forty years of its existence, was compiled basic statistical overview of activity. For forty years, and the local fire department participated in the destruction of 52 Milešovice fires, 73 fires in the surrounding villages and a forest fire. They also intervened at times of natural disasters, rescued seven people and nearly one hundred and fifty head of cattle.

August 21, 1938 was celebrated fifty-year duration of the fire brigade. Leopold Fiala tailor made twenty ceremonial uniforms for deserving members.

September 1, 1945, an extraordinary general meeting of the fire brigade, which restored the activities of the Corps. It elected a new leadership. He bought an older motor fire. In the fifties, the fire department - like other social organizations - found itself in a deep crisis and its activity was strongly inhibited.

In 1964, to head the congregation gets Rudolf Masar and becomes commander Francis Laštuvka, the situation within the organization, however, does not improve, and activity is limited to mandatory training and education. Only since 1966 the recovery takes hold; Work on improving the congregation has a large proportion of the new Chairman Francis Polasek, who in the ranks of firefighters won a number of new members. The next year the choir participated in exercises in Hodonin and Lipnik and after a long time Ann holds traditional feast. However, there are frequent and significant personnel changes. Choir have won a car (a box Tatra 805) and established Požárnická music file activity, however, was strongly influenced by the political situation. Throughout the seventies because there has been stagnation and work is limited to the minimum necessary.

Improving activity is associated with the arrival of Charles Tuma to lead the choir in 1978. The choir was immediately involved in the arrangement požárnického ball, Ann throws and felling of May. Activity church members (and especially the Chair) is relentless and subsequent years and the congregation and after a relatively long crisis of experiencing a successful season. The priority for 1986 and the following year was the construction of a new firehouse. The building was built yourself a year and a half. The opening ceremony took place on November 30, 1987. On the very good level, and youth work.

In the nineties - just like other social organizations - showed gradual stagnation, leading to partial suppression activities. The activity of fire brigade had great influence as a lack of funds, as well as a distinct lack of interest by some members about the work of the church.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer