Erb rodu Küenburg - Mlada Vozice, Czech Republic
Erb rodu Küenburgu na gotické veži v Mlada Vozici.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Küenburgové (též Khuenburgové nebo Künburgové) jsou rakouský šlechtický rod puvodem z Korutan, kde se pripomínají od 14. století. Pozdeji se usadili v knížectví Salzburg, kde získali dedicnou hodnost nejvyššího cíšníka salzburského arcibiskupa (1669). V roce 1600 byli povýšeni do panského stavu a od roku 1665 jim náleží titul hrabat. V 16.-18. století vzešlo z rodu deset vysokých církevních hodnostáru, mimo jiné tri arcibiskupové v Salzburgu a také pražský arcibiskup František Ferdinand. Od 17. století rod vlastnil rozsáhlé majetky v Cechách (Mladá Vožice) a na Morave (Tovacov).

V 15. století se rod rozdelil na dve hlavní vetve, rakouskou a ceskou, hrabecí titul udelený 2. zárí 1665 platil pro všechny cleny rodu. Do hrabecího stavu byl povýšen salzburský arcibiskup Maxmilián Gandolf (1622-1687), který krátce pred smrtí dosáhl i hodnosti kardinála (1686).

Mladovožická linie
Mladovožickou vetev založil nejstarší syn hrabe Leopold Maria Josef Küenburg (1740-1812), který byl c.k. tajným radou, komorím a nejvyšším štolbou salzburského arcibiskupa. Na panství Mladá Vožice realizoval romantické úpravy na zrícenine hradu Šelmberk. Pozdeji dosáhlo zadlužení velkostatku Mladá Vožice bezmála pul miliónu rakouských korun (1896) a tehdejší majitel Vincenc (1845-1915) se dostal do exekuce. Správcem a následne i majitelem Mladé Vožice se stal jeho mladší bratr Leopold Maria (1848-1921), který pozdeji tragicky zahynul v Praze pri vystupování z tramvaje.

Leopold Maria byl trikrát ženat, dedicem majetku se stal syn Jirí Adalbert Maria (1912-1961), který trvale žil v Mladé Vožici a od roku 1933 spravoval zdejší velkostatek, zríceninu hradu Šelmberk prevedl v roce 1940 bezplatne do majetku mesta. Byl clenem NSDAP, ale proti Cechum aktivne nevystupoval. Na jare 1945 odjel do Salzburgu, kde pak pobýval u vzdálených príbuzných, majetek v Mladé Vožici byl zestátnen. Jirí Küenburg zahynul tragicky v Alpách.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Küenburgové