Prosec-Oboriste - Czech-Moravian Highlands, Czech Republic
Prosec-Oboriste Chateau
Location: Kraj Vysočina, Czechia

První dochovaná zpráva o vsi Prosec pochází z r. 1398, kdy zde žil Mikuláš z Prosece. Po smrti jeho syna Viléma se na tvrzi strídali další majitelé, až roku 1468 tvrz prevzal Burian Trcka z Lípy. Panství však prodal Prokopu ze Štítného, který je pred r. 1541 prodal Janu Leskovcovi z Leskova. Po smrti Leskovcova vnuka Ladislava Ostrovce z Kralovic postoupila vdova Anežka ze Zahrádky svému príbuznému Ladislavu Ostrovci. Jemu byla Prosec pro úcast na stavovském odboji v r. 1623 zkonfiskována a následujícího roku prodána jeho manželce Mariáne, znovuprovdané Voracické z Pabenic.
R. 1747 koupil Prosec s nove vystaveným dvorem, zvaným Oborište, manželé Jan Jirí Scheichart z Wienetalu a Antonie, rozená Pichmanová. Noví majitelé r. 1757 prestaveli starou tvrz v barokní zámek. Po Scheichartových následovala rada dalších majitelu, za nichž byly provedeny úpravy interiéru a v prilehlém zámeckém parku. Posledními majiteli Prosece-Oborište byli do r. 1945 Sternbachové.

=========================================================

Originally a fortress was rebuilt in 1757 into Baroque chateau. The chateau serves as a retirement home and it is not accessible to the public. It is accessible only park around the chateau.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact