Waychapel - Plástovice, Czech Republic
Trinity Chapel in Plástovice village.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

The first mention of Plástovice is from 1360. In present it is one of a few villages with very well preserved look from the 19th century. A unique collection of old houses with the ornate gables can be seen around the small square. They are designed in the style of the so-called rural South Bohemian Baroque.

=========================================================

Kaple Nejsvetejší Trojice se nachází v horní cásti návsi. Jedná se o drobnejší stavbu ctvercového pudorysu se stanovou strechou krytou bobrovkami na korunu. Strecha je završena ctverhrannou zvonickou s jehlancovou strechou. Kaple je orientována k západu, vchod je z východní strany. Zvon je prevzatý z puvodní drevené zvonicky, na jejímž míste byla kaple postavena. Steny jsou cleneny kanelovanými pilastry a završeny profilovanou odstupnovanou podstrešní rímsou. V bocních stenách jsou v ose okna v profilované štukové šambráne s pulkruhovým záklenkem.