Kostel Nejsvetejsi trojice - Drnovice, Czech Republic
CS: Kostel Nejsvetejsi trojice // EN: Roman Catholic Church of the Holy Trinity
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel Nejsvetejší trojice

Pravdepodobne už ve 13. století stála v Drnovicích kaple. První písemná zpráva o ní je z roku 1525. O rok pozdeji ji nechal Ctibor z Drnovic prebudovat na kostel . Z té doby se dochoval na kostelní klenbe nápis. V létech 1883-38 byl kostel Nejsvetejší Trojice úplne prestaven. Další velké opravy prodelal v roce 1945 a v roce 1965 byla opravena fasáda a nove oplechována strecha a veže.

Po roce 1989 byl opraven celý vnitrek kostela vcetne elektro a plynofikace. Poslední úpravy drnovského kostela kostela byly dokonceny v roce 2000 generální opravou a nátery fasád a náteren hlavní veže.

Kostel má gotický presbytár,nepravidelnou hvezdicivou klenbu. Hlavní oltár Nejsvetejší Trojice pochází z 2. ploviny 17. století. Z téže doby je i kazatelna a oltár Narození Páne. Tretí oltár je umísten v bocní kapli. Sochy a vetšina obrazu pochází z 1. poloviny 18. století. Uvnitr kostela se nachází náhrobek rytíru Drnovských z Drnovic z roku 1522 a náhrobky rodiny Schlagernu jednech z pozdejších majitelu. Na podzim roku 1996 byl odhalen na místním hrbitove památník obetem 1. svetové války, protože puvodní pametní desky umístené po obou stranách vchodu do kostela byly již casem a povetrnostními podmínkami silne poškozeny Dnes je kostel, obklopený hrbitovem, krásnou dominantou obce a pýchou všech obyvatel Drnovic.

EN:
Church of the Holy Trinity

Probably already in the 13th century chapel stood in Drnovice. The first written report is from 1525. A year later he left her Ctibor from Drnovice rebuild the church. From that period he has been kept in the vault of the church sign. In the years 1883-1838 the church was completely rebuilt Holy Trinity. Other underwent major repairs in 1945 and in 1965 was repaired facade and new roof sheeting and towers.

After 1989, he was corrected the entire interior of the church, including electricity and gas. Last modification drnovského church church was completed in 2000, overhaul and painting facades and náteren main tower.

The church has a Gothic presbytery, irregular hvezdicivou vault. The main altar of the Holy Trinity dates from the 2nd ploviny 17th century. From the same period is also the pulpit and the altar of the Nativity. The third altar in a side chapel. Sculptures and paintings, most comes from the first half of the 18th century. Inside the church is the tomb of the Knights Drnovských Drnovic of 1522 and gravestones family Schlagernu one of the later owners. In autumn 1996, was unveiled at the cemetery monument to victims of the 1st World War II because the original memorial plaques placed along both sides of the entrance to the church have been time and weather conditions severely damaged Today, the church, surrounded by a cemetery, a beautiful landmark and pride of all residents Drnovic.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church