Rožmitál pod Tremšínem - Central Bohemia, Czech Republic
Rožmitál pod Tremšínem Chateau
Location: Středočeský kraj, Czechia

Oldrich of the Buzic family had the castle built in the 13th century. In the 16th century, under the rule of the Gryspeks of Gryspach it was rebuilt into a Renaissance chateau. From 1623 it served as a summer residence for the Prague Archbishop.

=========================================================

Mesto Rožmitál spolu s hradem založil v polovine 13. stol. Oldrich z Breznice. Pozdeji prešlo panství darem na pražské arcibiskupství. Od 16. stol. zde sídlil rod Lvu z Rožmitálu. Již pocátkem 16. stol. nechal Zdenek Lev z Rožmitálu postavit hlavní zámeckou budovu pri hranolové veži a provedl i další úpravy. Z rodu Lvu z Rožmitálu pocházela i druhá manželka krále Jirího z Podebrad a s jejím bratrem se stkáme v díle Aloise Jiráska „Z Cech až na konec sveta“.

Konecný zámecký charakter dal hradu až ve 2. polovine 16. stol. Florián Gryspek z Griesbachu. V té dobe byl také pri zámku založen pivovar. Po roce 1620 získalo zámek opet pražské arcibiskupství.
Accessibility: No access - dangerous

Condition: Partly ruined