Sundial - Oselce, Czech Republic
The sundial beside Oselce Chateau.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Two-storey chateau with a narrow rectangular courtyard and English park, which was created with the Baroque reconstruction of a Gothic fortress.

=========================================================

Puvodní gotická tvrz snad vežovitého charakteru byla renesancne upravena do podoby trojkrídlého objektu. Za Janovských z Janovic byla tvrz pocátkem 17. stol. barokne prestavena na zámek stavitelem G. A. de Maggim.

Obec je poprvé zminována roku 1388, za Jezovce z Oselec. Je pravdepodobné, že již v té dobe zde mohla stát tvrz. Zbytky gotického zdiva byly zjišteny ve hmote dnešního zámku pri jihovýchodním nároží. První písemná zmínka o tvrzi je však z doby mnohem pozdejší a to z konce 1. poloviny 16. stol., kdy Oselce vlastnili Oselectí z Dlouhé Vsi. Koncem 16. stol. byli vlastníky Kokorovci z Kokorova. Gotická tvrz byla renesancne prestavena do podoby trojkrídlého objektu. V 17. století snad za Jirího Vojtecha Janovského z Janovic byl pri barokních úpravách trojkrídlý objekt scelen a pozdeji za jeho vnuka Františka Jirího Janovského z Janovic byla tvrz barokne prestavena do dnešní podoby stavitelem G. A. de Maggim. Janovští drželi Oselce až do pocátku 19. stol. Posledním majitelem byl od roku 1832 až do roku 1945 rod Boos-Waldecku. V soucasné dobe je zámek sídlem stredního odborného ucilište a v letech 1991-1992 byla provedena generální oprava jeho vnejších fasád.
Sundial Type: Equatorial - plate in plane of equator