Marian Column - Plánice, Czech Republic
Marian Column - Plánice
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Mariánský sloup zakoncený korintskou hlavicí se sousoším Nejsvetejší trojice z pocátku 18. století, stojící ve východní cásti plánického námestí.

Celek lze rozdelit na tri cásti - základový pilír, sloup a sousoší. Pilír usazený uprostred výše zmínené podnože a vysoký kolem 1 m; v pudorysu má tvar krátkého "T"; provedený z pískovce; pri pate má nízký soklík s profilovanou patkou; nahore ukoncený predsazenou deskou s profilovaným celem; v severním cele pilíre melce vpadlé pole obloukove zakoncené po stranách. Sloup válcový s mírným entazis; vysekaný z pískovce; profilovaná patka spocívá na nízkém ctvercovém plintu; nad patkou po obvode plastické palmetové listy; hlavice korintská s prstencem v pate; zakrytá nízkou ctyrhrannou deskou s projmutými cely. Na krycí desce sloupu osazené vlastní sousoší, predstavující skupinu Boha Otce, Krista a Ducha svatého (holubice); provedeno zrejme z pískovce.
Style: Baroque

Type of building (structure): Baroque garden and garden architecture