Sint-Petruskerk - Stuivekenskerke - Belgium
Posted by: Groundspeak Premium Member GEO-BREIN
N 51° 04.629 E 002° 49.499
31U E 487739 N 5658418
The neo-gothic pseudo basilica St. Peter's Church (1925) replaces the former house of worship from 1866 to 1870. This house of worship was build to replace the dilapidated village church of Old Stuivekenskerke.
Waymark Code: WMR13Y
Location: West-Vlaanderen, Belgium
Date Posted: 04/26/2016
Published By:Groundspeak Premium Member fi67
Views: 8

NEDERLANDS

Stuivekenskerkestraat z.nr. Parochiekerk toegewijd aan Sint-Pieter. Georiënteerde, neogotische parochiekerk gelegen in ommuurd kerkhof. Kerkhof langs weerszijden van de westtoren toegankelijk via ijzeren poortje tussen twee bakstenen pijlers. Ten noorden, achteringelegen leegstaand gebouwtje van één bouwlaag onder leien zadeldak. Bewaarde grafmonumenten vanaf begin jaren 1920, o.m. heldenhuldezerkje (cf. Suivekenskerke z.nr.), gietijzeren kruisen en hardstenen graftekens. Graven van de pastoors ten noorden van de kerk, o.m. opvallend bakstenen grafmonument uit de jaren 1930 met art-deco-inslag. Ten zuiden van de kerk Heilig Hartbeeld en metalen wegwijzer vermoedelijk opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wellicht met de heraanleg van de bestrating binnen de ommuring van het kerkhof op de hoek van de Kasteelhoeve- en Viconiastraat heropgesteld.

Ca. 1866-1872: de oude parochiekerk Sint-Pieters vergt zo'n ingrijpende restauratiewerken dat op initiatief van de burgemeester J.B. De Graeve een nieuwe neogotische kerk wordt gebouwd n.o.v. de architecten Pierre Croquison (Kortrijk) en Pierre Buyck (Brugge) op zo'n twee km ten noorden van de oude parochiekerk.

Oktober 1914: tijdens de Slag aan de IJzer steken Belgische officieren de nieuwe kerk van Stuivekenskerke in brand om de Duitsers te beletten de toren als uitkijkpost te gebruiken (nacht van 22 op 23 oktober 1914). Door het aanhoudende oorlogsgeweld wordt de kerk volledig verwoest.

1925-1930: de Sint-Pieterskerk wordt in een neogotische stijl heropgebouwd n.o.v. van architecten Camille Schaessens en Lievens (Veurne). Het nieuwe ontwerp voorziet een kleinere pseudo-basilicale kerk, met een vooruitgeschoven westtoren qua vormgeving geïnspireerd op de vroegere westtoren van de Sint-Pieterskerk te "Oud-Stuivekenskerke". (Bewaarde plannen archief KCML, cf. illustratie.)

De plattegrond ontvouwt: driebeukig schip van vier traveeën met vooruitgeschoven westtoren met achtzijdige traptoren aan de zuidzijde. Zijbeuken met rechte sluiting en hoofdkoor van één travee met rechte koorsluiting. Sacristie ten zuiden. Gele baksteenbouw en afdekking d.m.v. leien zadeldaken en schilddaken.

Westtoren van vijf geledingen onder achtzijdige bakstenen spits versierd met hogels. Versneden hoeksteunberen oplopend in polygonale hoektorentjes onder dito spitsen. Korfboogportaal met geprofileerde bakstenen omlijsting. Overige geledingen: spitsboograam op afzaat, twee blinde rondboognissen, enkelvoudige rondboognis, gekoppelde spitsboogvormige galmgaten in korfboognis en bekronende blinde balustrade met bakstenen spitboogfries. Aansluitende traptoren met lichtgleuven en bakstenen spits. Aan weerszijden van de ingang twee bronzen gedenkplaten van 1959, resp. voor het 8ste linieregiment en voor het 1ste en 2de regiment karabiniers die sneuvelden tijdens de Slag aan de IJzer in oktober 1914. Tegen de noordzijde, calvarie onder zadeldakje. Gevels geritmeerd door steunberen en bakstenen spitsboogvensters (tweelichten) op afzaten. Ter hoogte van de eerste travee van de noordbeuk, kleine doopkapel met tuitgevel onder zadeldak.

Interieur. Portaal in westtoren met samengestelde balkenzoldering en gedenkplaat voor de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Pseudo-basilicale kerk met oorspronkelijk neogotische polychrome beschildering, thans wit overschilderd. Geprofileerde spitse scheibogenarcade op ronde bakstenen pijlers met vereenvoudigde achtzijdige kapitelen. Afdekking d.m.v. houten lessenaarsdak voor de zijbeuken en spitstongewelf voor de middenbeuk en het koor.

Mobilair. Hoofdaltaar: bijzonder rijk uitgewerkt marmeren altaar van 1883, cf. datering. Oorspronkelijk afkomstig uit een klooster te Poperinge, na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd te Zonnebeke en in 2002 naar hier overgebracht. Daarboven glasraam met de voorstelling van 'de Bruiloft te Kana', de 'verheerlijking van het Heilig Sacrement' en 'de Heilige Drievuldigheid'. In het koor schilderijen op doek met de taferelen ontleend aan het leven van Sint-Petrus met referenties aan de lokale omgeving aangebracht in bakstenen blindnissen. Zijaltaren uit het interbellum met dito schilderijen van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius. Glasramen in de zijbeuken uitgewerkt als de veertien staties van de Kruisweg. In de zuidbeuk, calvarie n.o.v. Jos Speybrouck (Kortrijk). Voorts verzorgd meubilair (doopvont, preekstoel, biechtstoelen, ...) uit het interbellum.

ENGLISH

Before 1925 this church was demolished several times by bombardments and fire because of the World Wars.

1866-1872:

The old church St-Pieters was damaged so bad that the mayor decided to build a brand new church 2km away from the old one.

1914:

During the First World War Belgian officers decided to burn down the church so German troops couldn't use it as observation post. Because of the severe war the church got damaged again very badly.

1925-1930:

The Church of Sint-Pieter (St-Petrus) got build again in neo-gothic style. Now the church is a protected building and hopefully no more wars will bring this house of worship down again.

Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship

Date of building construction: 01/01/1925

Dominant Architectural Style: neo-gothic

Diocese: Bruges

Address/Location:
Stuivekenskerkestraat 1
Stuivekenskerke, Belgium
8600


Relvant Web Site: [Web Link]

Date of organization: Not listed

Associated Shrines, Art, etc.: Not listed

Archdiocese: Not listed

Visit Instructions:
To log a visit to this waymark, you must post at least one original photo of the site, give the date and a brief description of your visit.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Roman Catholic Churches
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
Andre 61 visited Sint-Petruskerk - Stuivekenskerke - Belgium 09/07/2022 Andre 61 visited it