A You Are Here Map is located in Park Chateau Buštehrad.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Zámek Buštehrad je barokní stavba nacházející se ve stejnojmenném meste v okrese Kladno. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky.

Historie

O výstavbu zámku se zasadila nová majitelka panství Anna Marie Františka, princezna Sasko-Lauenburská, hrabenka z Neuburgu a velkovévodkyne Toskánská. Stavba probehla v letech 1699 až 1705 a vedl ji pražský stavitel Jindrich Klingenleitner. Zámek byl postaven v místech stávajícího poplužního dvora, východne od polorozboreného areálu hradu. V této první stavební fázi šlo o centrální cást dnešního stredního traktu.

Mezi lety 1747 až 1754 došlo za Klementa Františka Bavorského k první významné prestavbe, v jejímž rámci byla budova prodloužena po obou stranách. Práce provádel stavitel František Keymel z Prahy podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera (doložen na Buštehrade 1747–48) a Anselma Luraga (1751–53).

Druhá zásadní prestavba, jež dala zámku zhruba soucasný tvar k jihu otevrené podkovy, se datuje lety 1814 až 1816, kdy pribyla obe krídla, západní a východní. Empírová kaple Povýšení svatého Kríže v západním krídle byla ješte roku 1897 rozšírena další prístavbou k jihu.

Do dejin se zámek zapsal zejména v letech 1832 až 1836, kdy sloužil za letní sídlo vyhnanému francouzskému králi Karlu X. Jako vychovatel zde v této dobe pusobil Joachim Barrande.

V roce 1847 se zámek stal soucástí rozsáhlého komplexu císarských velkostatku a v roce 1918 pak jako státní velkostatek prešel do majetku Ceskoslovenské republiky. Budova zámku pak byla využívána jako Okresní sirotcinec, kanceláre státního statku a pivovaru, byty pro jejich zamestnance, archiv, škola, materská škola, knihovna ci hudební škola a cetnická škola. Behem druhé svetové války užíval zámek wehrmacht. Po roce 1945 se vrátil státu, který jej dále využíval k mnoha úcelum a zámek i s parkem postupne chátral. Koncem 80. let 20. století prešel zámek do majetku Státní knihovny CSR. V roce 1992 zámek zakoupila firma Moravia Kontakt Hodonín a od ní jej koupila v roce 1995 firma Petersburg s. r. o., která zde však žádné aktivity nevyvíjela a chátrání pokracovalo.

Rekonstrukce zámku

V roce 2003 získalo zchátralý zámek ve verejné dražbe od zkrachovalé firmy Petersburg s.r.o. mesto Buštehrad za cenu pres dva miliony korun. Poté investovalo témer 40 milionu korun do rekonstrukce strechy a statického zajištení objektu. V roce 2010 prišel Stredoceský kraj s návrhem prevzít zámek do svého vlastnictví, provést jeho kompletní rekonstrukci a vytvorit z nej reprezentativní kulturne-spolecenské sídlo. Krajští opozicní zastupitelé z ODS projekt kritizovali kvuli vysokým provozním nákladum zámku. Vedení kraje v cele s hejtmanem Davidem Rathem vyhlásilo v roce 2011 výberové rízení a v breznu 2012 vybralo víteze – spolecnost Konstruktiva Branko, která mela rekonstrukci zámku provést za 215 milionu korun z evropských dotací.

Zvrat nastal 14. kvetna 2012, kdy protikorupcní policie zadržela skupinu osmi osob podezrelých z poškození zájmu EU, podplácení, prijetí úplatku a sjednání výhody pri zadávání verejné zakázky. Zadrženými byli David Rath, Katerina Pancová, Petr Kott, Jan Dráždanský (reditel Konstruktivy Branko), Tomáš Mladý (obchodní reditel Konstruktivy Branko), Ivana Salacová (majitelka spolecnosti Fisa), Lucia Novanská (clenka predstavenstva ML Compet) a Martin Jireš (predseda predstavenstva Puro-Klima). Firma ML Compet pro Stredoceský kraj organizovala výberové rízení a byla zastoupena ve výberové komisi, která stanovila víteze zakázky. Tím se stala Konstruktiva Branko, jejímiž subdodavateli meli být stavební firma Fisa ze Slaného a firma Puro-Klima dodávající zdravotnické prístroje. Pod vedením poverené hejtmanky Zuzany Moravcíkové 28. kvetna 2012 Stredoceský kraj rozhodl o zrušení približne 20 plánovaných projektu vcetne prestavby Buštehradského zámku. Zámek by tak mel znovu pripadnout mestu.

source: (visit link)
Location Name: in Park Chateau Buštěhrad