Zricenina hradu Devicky - Dívcí hrad, Czech Republic
CS: Zrícenina hradu Devicky - Dívcí hrad // EN: Ruined castle Devicky - Dívcí hrad
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Západne od Pavlova na príkré, ze trí stran neprístupné skále se nalézají zríceniny kdysi významného a pevného hradu zvaného Devicky, Dívcí hrady, Maidberk (Maidenburg), který se poprvé pripomíná v r. 1222 pod slovanským jménem Dewiczky. Pro své strategické postavení zustával hrad v zeme panském držení; z jeho pocátku známe tri purkrabí: prvním byl Štepán z Medlova, praotec slavného rodu pánu z Pernštejna, druhým rakouský Lipolt. Snad již on povolal do okolí Devicek nemecké kolonisty, neucinil-li tak v 1. 1248 – 1250 jeho nástupce Crha, syn Domamiluv. Jméno hradu pak podle listin a jiných písemných pramenu se objevuje i nadále v ceském znení a teprve pozdeji se užívá více nemeckého názvu „hauss Maydberch“.
Protože dnešní hrad Devicky je typickou stavbou z pocátku 14. století, soudíme, že starší hrad stejného jména stával jinde a že zanikl stejne jako prevážná vetšina staveb tohoto druhu v Cechách a na Morave již v polovine 13. století; nový hrad byl vybudován na jiném vhodném míste. Stavba, jejíž zríceniny jsou dosud dominantou východního konce hrebene Pavlovských vrchu, tvorí protáhlý, nepravidelný obdélník, asi 65 m dlouhý a približne 20 m široký, uzavrený vysokou hradební zdí. Postrádáme na ní typickou vež, která bývala soucástí stredovekých hradu. Na severní strane bývalo predhradí, z jehož okružní zdi však dnes stojí už jen nesouvislé zbytky. Vstup do hradu býval nejspíš na západní strane. Odtud stoupala cesta predhradím k východu, kde byla druhá brána, jíž se vcházelo do vnitrního hradu. Jeho prostor, uzavrený obvodní zdí, byl rozdelen stredním prujezdem ve dve cásti. Východní cást, prístupná prímo z predhradí, tvorila vetší nádvorí. Na jihu bylo k obvodní zdi pristaveno obytné krídlo s prucelím do nádvorí. Západní cást, prístupná prujezdem v prícném krídle, zustala nezastavena a vyhrazena jedine obrane. Její vybudování jako predního strategického bodu ukazuje, že tíhu obrany prejímala vysoká a silná obvodní hradba podobne jako na nekterých jiných hradech té doby v Cechách a na Morave, jak soudí D. Menclová.
Tak asi vypadal hrad, který dal v r. 1334 král Jan Lucemburský v léno Hartneidovi z Lichtenštejna. Od té doby zustal soucástí lichtenštejnského mikulovského panství, avšak ztratil své puvodní strategické postavení.
Lichtenštejnský urbár z r. 1414 se zminuje o kapli na hrade. V 16. století byl hrad pod vlivem nové válecné techniky upraven. V 30. letech, kdy Turci zacali ohrožovat blízkou Víden, vznikla predsunutá vež, postavená z hrube pritesaného lomového kamene, která je dnes nejzajímavejší cástí zríceniny. Také ostatní cásti byly prestaveny, napríklad horní cásti obytných krídel i obvodní zdi. Prestavba se uskutecnila brzy po polovine 16. století, v dobe marnotratného a nádhery milovného Kryštofa z Lichtenštejna, který pro zadlužení a hospodárské neúspechy byl nucen v r. 1560 prodat nejen Devicky, ale i celé mikulovské panství uherskému šlechtici Ladislavu Kerecsenyimu, známému veliteli v tureckých válkách. V r. 1575 získali již znacne zchátralý hrad Ditrichštejnové. Adam z Ditrichštejna jej pak prebudoval, zejména zastavel dosud volné nádvorí a severovýchodní cásti vnitrního hradu. Jeho zkázu zpusobili Švédové v r. 1645, kterí jej pred svým odchodem i s Pavlovem zapálili. Po tricetileté válce nebylo na jeho opravu dostatek pracovních sil, penez, ale ani chuti a hrad dále chátral. V r. 1683 stály ve zpustlém hrade hlídky, postavené okolními vesnicemi, aby hlásily príchod Turku. Ješte r. 1784 bylo v zadním traktu zríceniny malé obydlí hlídace, který zvonem na hradní veži upozornoval osady pod kopcem na požár nebo na blížící se bouri. U hradu byla také cisterna, která se plnila deštovou vodou. Po smrti strážného byla zasypána, zvon prodán do Klentnice, použitelné drevo a železo rozneseno. Tím zkáza hradu vyvrcholila.

EN:
West of Pavlova on the steep, open on three sides by rock are found ruins of a once important and strong castle called Devicky, Girls castles, Maidberk (Maidenburg), which was first mentioned in r. 1222 under the name Slavic Dewiczky. For its strategic position stayed in the castle country manor possession; from its beginnings three burgraves know: the first was Stepan from Medlov, grandfather of the famous Lords of Pernštejn, another Austrian Lipolt. Perhaps he has been summoned to the neighborhood Devicky German colonists did not do so if the first from 1248 to 1250 his successor Crha son Domamiluv. The name of the castle then, according to documents and other written sources it still appears in Czech language and only later is used more German name "Hauss Maydberch".
Because today Devicky is typical of the early 14th century, we judge that the older castle of the same name became elsewhere and disappeared like the vast majority of buildings of this type in Bohemia and Moravia in the 13th century; new castle was built on another suitable place. The building, whose ruins are still dominates the eastern end of the ridge of the Pavlov Hills, forming an elongated, irregular rectangle, about 65 meters long and about 20 meters wide, enclosed high castle walls. To miss the typical tower that was once part of medieval castles. On the north side of the former ward of the circular wall but now stands only disjointed scraps. Entry to the castle was probably on the west side. From soared way bailey to the east where the second gate, which led into the inner castle. Its space, closed walls of the district was divided in the middle passage of two parts. The eastern part, accessible directly from the forecastle, formed the larger courtyard. In the south, the district was parked residential wing wall with a front courtyard. The western part, accessible passage in the transverse wing remained undeveloped and reserved only defense. Its construction as a leading strategic point shows that the burden of defense borrowed tall and thick wall district, like some other castles that time in Bohemia and Moravia, as judged by D. Menclová.
So he looked around the castle that gave the r. 1334 King John of Luxembourg in fief Hartneidovi of Liechtenstein. Since then, Liechtenstein has remained part of the Mikulov estate, but has lost its original strategic position.
Lichtenstein urbary from r. 1414 mentions a chapel in the castle. In the 16th century, the castle was under the influence of a new war techniques adapted. In the 30s, when the Turks began to threaten the nearby Vienna, was established outposts tower, built of roughly pritesaného quarried stone, which today is the most interesting part of the ruins. The other parts have been converted, for example the top of a residential district and wing walls. Rebuilding took place soon after the mid-16th century, during the prodigal splendor and milovného Christopher von Lichtenstein, who for debt and economic setbacks was forced to r. 1560 Devicky only sell, but also the entire Mikulov manor Hungarian nobleman Ladislav Kerecsenyimu, known commander in Turkey wars. V r. 1575 already gained considerably dilapidated castle dietrichstein. Adam Ditrichštejna then rebuilt it, especially zastavel still open courtyard and the northeastern part of the inner castle. Its destruction caused by the Swedes in the year. 1645, who it before his departure and with Pavlov fire. After the Thirty Years' War was not enough to repair labor, money but no taste and castle further decayed. V r. 1683 there were patrols in the desolate castle, built by neighboring villages to report the arrival of the Turks. Still r. 1784 it was at the rear of the ruins of a small dwelling guard, who bell on the tower warned settlements under the hill on fire or the approaching storm. At the castle was also the tank, which is filled by rainwater. After the death of the guard was buried, Bell sold to Klentnice usable wood and iron from spreading. This culminated in the destruction of the castle.

Source/Zdroj: (visit link)
Type: Ruin