Kostel Nejsvetejsi Trojice - Lazanky, Czech Republic
CS: Kostel Nejsvetejší Trojice // EN: Holy Trinity Church
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel Nejsvetejší Trojice je rímskokatolický chrám v obci Lažánky v okrese Brno-venkov. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky.

Jádro kostela tvorené obvodovými zdmi sálu pochází z konce 13. století, chrám byl tehdy plochostropý a obdélného pudorysu, knežište nebylo odsazené a bylo zrejme zakonceno rovne. V prubehu dalších staletí se podoba stavby výrazne menila. Nejprve byla k jižní strane lodi pristavena hranolová vež (zrejme behem první ctvrtiny 16. století), následovala sakristie u severní strany (konce 17. století). Nejvetší prestavby se kostel dockal v roce 1786, kdy byl puvodní rovný záver knežište nahrazen segmentovým zakoncením, chrám byl zaklenut, drevené zvonicové pato veže bylo nahrazeno zdeným, k veži bylo pristaveno tocité schodište a pred západní prucelí kostela byl pristaven prístavek s hudební kruchtou. Na zacátku 30. let 20. století byla k jižní strane chrámu pristavena mariánská kaple, vybudovány byly také predsíne u veže a vchodu v západním prucelí. Roku 1939 byla podle projektu Karla Náhunka postavena u severní strany kostela nová sakristie, komora a místnost pro duchovní cvicení. K poslední stavební úprave došlo roku 1968, kdy byla pri opravách chrámu zborena predsín u veže, která byla nahrazena novou.

Kolem kostela se do roku 1899 nacházel hrbitov.

Je farním kostelem lažánecké farnosti.

EN:
Holy Trinity Church is a Roman Catholic cathedral in Lazanky in the district Brno-Country. It is protected as a cultural monument of the Czech Republic.

The core of the church formed outside walls of the hall in the late 13th century, the temple was then a flat ceiling and a rectangular layout, the chancel was not indented and was apparently terminated straight. Over the next centuries the style of the building has changed enormously. First, it was to the south side of the ship built tower (probably during the first quarter of the 16th century), followed by the north side of the sacristy (late 17th century). The biggest rebuilding the church finally received in 1786, when the original conclusion straight chancel replaced segment ends, the temple was vaulted, wooden zvonicové pato tower was replaced by a brick, the tower was rebuilt and spiral staircase in front of the western facade of the church was built penthouse with choir loft. At the beginning of the 30s of the 20th century, the south side of the temple Marian chapels, were also built a hall at the tower and the entrance on the west facade. 1939 has been designed by Karl Náhunka built on the north side of the church new sacristy closet and room for spiritual exercises. The last changes occurred in 1968, when it was demolished to repair the temple hall at the tower, which was replaced by a new one.

Around the church 1899 a cemetery.

It is the parish church Lažánky parish.