Rimskokatolicka farnost - Lazanky, Czech Republic
CS: Rimskokatolicka farnost - Lazanky // EN: Roman Catholic Parish - Lazanky
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Rímskokatolická farnost Lažánky je územní spolecenství rímských katolíku v dekanátu Tišnov s farním kostelem Nejsvetejší Trojice.
Puvodne, od roku 1236, Lažánky patrily k hradu Veverí a duchovní správu zde vykonával farár z Veverské Bítýšky. Ve 14. století v obci zacala výstavba kostela v gotickém stylu (v druhé polovine 18. století byl prestaven ve slohu pozdne barokním ) a roku 1524 byl zasvecen Nejsvetejší Trojici. V roce 1630 byl kostel prifaren k Deblínu až do roku 1786, kdy zde došlo ke zrízení lokalie. Na faru byla lokalie povýšena roku 1857. Výraznými opravami prošel farní kostel v prvním desetiletí 21. století.
Duchovním správcem farnosti je farár z bítýšské farnosti. Od 1. zárí 2002 je administrátorem excurrendo P. ThLic. Marek Hlávka.
Dnem vzájemných modliteb farností za bohoslovce a bohoslovcu za farnosti brnenské diecéze je 26. cerven. Adoracní den pripadá na 14. ríjna.

Bohoslužeb ve ctvrtek a v nedeli se úcastní približne 120–140 verících. Ke kostelu priléhá farní budova, která slouží k pronájmu k ubytování.

Farnost se pravidelne úcastní projektu Tríkrálová sbírka, pri sbírce v roce 2016 se vybralo v Lažánkách 15 904 korun a v Maršove 7 869 korun.

Každým rokem se konají farní poutní zájezdy. farnící se také zapojují do dlouhodobé rekonstrukce strechy kostela a dalších vnitrních i vnejších oprav kostela a farní budovy.

Farnosti Veverká Bítýška a Lažánky vydávají dvakrát rocne spolecný casopis Farník.

EN:
Roman Catholic parish Lažánky territorial communities of Roman Catholics in the deanery Tišnov with the parish church of the Holy Trinity.
Originally, since 1236, Lažánky belonged to the Veverí castle and church administration are performed pastor of Veverská Bítýška. In the 14th century the village began construction of a church in the Gothic style (the second half of the 18th century was rebuilt in the style of the late Baroque) and in 1524 was dedicated to the Holy Trinity. In 1630 the church was assigned to a parish Deblin until 1786 when there was the establishment of the area. The rectory area was promoted in 1857. Prominent parish church underwent repairs in the first decade of the 21st century.
Pastor of the parish is the parish priest of the parish bítýšské. From 1 September 2002 the administrator excurrendo P. ThLic. Marek Hlávka.
Mutual parishes day of prayer for the seminarians and theologians for the parishes of the diocese is June 26. Adoration Day falls on October 14.

Worship Thursdays and Sundays participate in approximately 120 to 140 worshipers. Adjacent to the church parish building, which used to rent the accommodation.

Parish regularly participate in Kings Collection project, while the collection in 2016 was chosen in Lažánky 15,904 crowns in Mars 7869 crowns.

Each year, held a parish pilgrimage tours. Parishioners are also involved in long-term reconstruction of the church roof and other internal and external repairs of the church and parish buildings.

Parishes squirrel Bityska and Lažánky issued twice yearly joint magazine parishioners.

Source/Zdroj: (visit link)