Erb rodu Serenyi - Blatna, Czech Republic
Erb rodu Serényi na podstavci marianskeho sloupu v Blatne.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Serényiové (respektive Serényi von Kis-Serény) jsou uherský šlechtický rod sídlící od 17. století na Morave a v Cechách. Až do dvacátého století se clenové rodu angažovali ve vysokých funkcích ve verejném živote, jejich prítomnost na ceském území pripomíná nekolik hodnotných stavebních památek (zámek Milotice), patrí jim i zásluha o pocátek slávy lázní Luhacovice. Z pristehovalých rodin z Uher byli jediní, kterí se na našem území usadili na nekolik století.

Posledním významným clenem rodu u nás byl Otto Serényi (1855–1927), v letech 1906–1918 moravský zemský hejtman. Mezitím v jedné linii rodina presídlila zpet do Uher a Ottuv bratranec Béla (1866–1919) byl v uherské vláde ministrem obchodu (1917–1918) a zemedelství (1918). Clenové rodu dnes žijí v Rakousku, Nemecku a USA.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Serényi von Kis-Serény

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
na podstavci marianskeho sloupu, erb připomíná Josefa, hraběte Serényi, donátorá sloupu

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Stříbrno-modře polcený štít, v heraldicky pravém poli je zelený had s korunkou, hlavou obrácený ke středu štítu. Levé modro-stříbrné pole dělí routované břevno ve střídavě modré a stříbrné barvě. Nad břevnem je stříbrný korunovaný pegas ve skoku.

náměstí Míru, Blatná