Flora and Fauna Lednickych rybniku - Sedlec, Czech Republic
CS: Flora a fauna Lednickych rybniku // EN: Flora and Fauna of Lednice ponds
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Lednické rybníky patrí mezi nejvýznamnejší ornitologické lokality u nás. Predstavují významné hnízdište i prirozenou zastávku na migracní
trase ptáku mezi severem a jihem Evropy. Rybnicní soustavu, která byla vybudována již v 15. století, tvorí ctyri prutocné rybníky – Nesyt,
Hlohovecký, Prostrední a Mlýnský rybník o celkové rozloze asi 550 ha. Mezi Lednické rybníky se radí ješte Zámecký rybník v Lednici. Všech
pet rybníku je soucástí národní prírodní rezervace. Bylo tu prokázáno hnízdení více než devíti desítek druhu ptáku a další desítky druhu zde
lze zastihnout v dobe jarního a podzimního tahu. Tato brožura prináší pouze malou ukázku z této široké palety. Nekteré z druhu patrí u nás
k bežným, zatímco jiné jsou v rámci celé CR vzácné, ale zde je možné je pozorovat pomerne pravidelne.
Publikace nemá ambice stát se príruckou pro urcování ptáku. Jejím úkolem je pouze seznámit ctenáre z rad široké verejnosti s vybranými druhy
a probudit u nich zájem o Lednické rybníky a jejich bohaté prírodní hodnoty. Pro tento úcel byly využity zdarilé ilustrace malíre Petra Nesvadby,
doplnené krátkými texty a údaji o dobe výskytu ptáku u nás a o období jejich hnízdení. Aby byla informace o jednotlivých
druzích ucelená, je ke každému druhu pripojena také silueta umožnující získat predstavu o jeho reálné velikosti
a mapka rozšírení. Tyto mapy vycházejí ze soucasných dat o výskytu druhu vyjádrených na podkladu ctvercové
síte 10×10 km. Puvodní podkladová data však bylo nutno pro úcely publikace výrazne generalizovat a vybarvené
oblasti tedy oznacují pouze orientacní výskyt druhu v daném prostoru, nikoliv však cetnost jeho výskytu

EN:
Lednické ponds among the most important ornithological sites in the country. They represent an important nesting and stopover for migratory natural
Bird route between north and south Europe. Pond system, which was built in the 15th century, consists of four flow-through ponds - Nesyt,
Hlohovecký, Middle and Mill Pond a total area of ??550 hectares. Among Lednické ponds still belong Castle pond in Lednice. all
five ponds is part of a national nature reserve. There was evidence of nesting more than nine dozen species of birds and dozens of species here
can be reached during spring and fall migration. This brochure provides only a small sample of the wide variety. Some of the species are in our
to common while others are rare throughout the Czech Republic, but here it is possible to observe a fairly regular basis.
The publication has the ambition to become handbook for bird identification. Its task is simply to acquaint readers among the general public with certain species
and wake them interested Lednické ponds and their rich natural values. For this purpose were used illustrations successful painter Petr Nesvadba,
accompanied by short texts and data about the incidence of influenza in our country and on their nesting period. That the information on individual
complete kinds, each species is also connected silhouette allowing to get an idea of ??its real size
and a map extension. These maps are based on current data about species occurrence are expressed on the surface square
Network 10 × 10 km. But the original underlying data was necessary for the purpose of publication greatly generalize and painted
Thus, the area designated for guidance only occurrence of this species in a given area, but not the frequency of its occurrence

Source/Zdroj: (visit link)