Nevezice village & 18497 Nevezice Asteroid - Nevezice , Czech Republic
Nevezice village - the site of an ancient Celtic town.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Praveké osídlení krajiny v širším okruhu kolem Nevezic dokládají pocetné nálezy mohylových pohrebišt z mladší doby bronzové (1000 - 700 let pr. n. l.). Nejvýznamnejší a obsahove nejbohatší nález bronzových predmetu byl vyzdvižen z mohyly, která se nacházela na dnešním jižním okraji obce. Mnohem pozdeji, až v 1. století pred naším letopoctem, bylo jihovýchodne od Nevezic na velké ostrožne nad rekou Vltavou vybudováno keltské hradište (opidum). Blízkost starých slovanských hradišt (Hraden, Podskalí u Vystrkova a Bozen u Breznice) svedcí o raném slovanském osídlení kraje již v 8. a 9. století. Tehdy tu asi soucasne vznikaly osady Kozárovice, Kožlí, Šerkov, Staré Sedlo, Probulov, Nevezice, Žbonín a Varvažov. Všechny tyto osady jsou mnohem starší než Orlík a Zvíkov, jejichž výstavba spadá až do druhé ctvrtiny 13. století.

=========================================================

Nevezice - the site of an ancient Celtic town in central Bohemia. It was inhabited in the second century BC of a Bronze Age.

18497 Nevezice Asteroid is a main-belt asteroid.
Discovered by: M. Tichý, Z. Moravec