Kostel sv. Mikulase - Nemcice, Czech Republic
CS: kostel sv. mikulase // En: Church st. Nicholas
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
První písemná zmínka o Nemcicích pochází z roku 1358, kdy je Ježek z Doubravice prodal Oldrichu z Boskovic. Již v té dobe byl v obci i kostel a fara. Pozdeji jsou Nemcice v držení Jana Lhotského ze Ptení a poté Bohuše z Drnovic. V roce 1529 se stala ves soucástí panství Rájeckého. Fara v Nemcicích je naposledy zminována roku 1621. V nastalých náboženských trenicích fara zanikla a Nemcice byly prifareny k Doubravici. Po zrízení samostatné farnosti ve Sloupu v roce 1750 se Nemcice staly soucástí sloupské farnosti. Puvodne gotický kostel sv. Mikuláše byl kolem roku 1786 prestaven. Pri prestavbe byl zbudován na západní strane stavby presbytár, oltár z východní strany byl prenesen a na jeho míste vestaven drevený kur. Od té doby má kostel oltár umísten na západe, tedy opacne než je tomu zvykem.
V roce 1844 byla za 1553 zlatých pristavena západní cást a kostel tak získal svou dnešní podobu. V roce 1994 byl Ministerstvem kultury Ceské republiky prohlášen nemcický kostel kulturní památkou. V roce 1996 byl pridán tretí zvon, který je již pohánen elektrinou.

Je 16 m dlouhý, 7 m široký a 6,5 m vysoký. Ve veži, asi ve dvou tretinách délky stavby, jsou zavešeny dva staré zvony, jeden pochází z roku 1519 a druhý z roku 1551. Zvony se dodnes dochovaly pro svuj obsah stríbra, díky tomu nebyly použity k válecným potrebám. Nad oltárem je zavešen obraz svatého Mikuláše, jemuž je kostel zasvecen. Velké plátno obrazu je umísteno v jednoduchém dreveném rámu. Mikuláš je zde zobrazen jako biskup a za ním se rozprostírá krajina s nemcickým kostelem. Protože byl originál obrazu znacne poškozen vlhkem, v roce 1965 jej premaloval Josef Václavovic a v kostele je umístena jeho kopie. Kostel je obehnán kamennou zdí, se schody, sloupy a krížem u vchodu, která mu dodává zajímavejší vzhled.

EN:
The first written mention of Nemcice dates from 1358, when a hedgehog from Doubravice sold Ulrich Boskovic. Already at that time he was in the village and the church and rectory. Later Nemcice are held from Jan Lhotský Ptení and then Bohouš of Drnovic. In 1529 the village became part of the estate Rájeckého. Fara in Nemcice the last mentioned in 1621. In the intervening religious frictions rectory disappeared and Nemcice been assigned to a parish Doubravice. After setting up a separate parish in Sloup in 1750, Nemcice Sloup became part of the parish. Originally a Gothic church. Nicholas was around in 1786 and rebuilt. During reconstruction was built on the west side of the building presbytery, the altar on the eastern side has been transferred and in its place built a wooden choir. Since then, the church has an altar placed in the west, that is the opposite of habit.
In 1844 it was built for the 1553 gold western part of the church and thus acquired its present form. In 1994, the Czech Ministry of Culture declared a cultural monument Nemcice church. In 1996 he added the third bell, which is already powered by electricity.

It is 16 m long, 7 m wide and 6.5 m high. In the tower, about two-thirds of the building, hung two old bells, one dates from 1519 and one from 1551. The bells have been preserved for its silver content, because they were used for war needs. Above the altar hangs a picture of St. Nicholas, whom the church is dedicated. Large canvas painting is placed in a simple wooden frame. Nicholas is depicted here as a bishop and behind it stretches landscape with nemcickým church. Since the original image severely damaged from moisture, in 1965 he painted over Joseph Václavovic and the church is located a copy. The church is surrounded by stone walls, stairs, columns and cross at the entrance, which gives it a more interesting appearance.

Source/Zdroj: (visit link)
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1358