Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Vyskov, Czech Republic
CS: pozdne goticky kostel Nanebevzetí Panny Marie // EN: Gothic church of the Assumption
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Rímskokatolický farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je puvodní pozdne gotický kostel v centru mesta Vyškova. Stavba z poloviny 15. století je vedle radnice a zámku dominantou mesta. Stojí poblíž zbytku mestských hradeb, tedy na jiném míste než puvodní farní kostel znicený husity za husitských válek.

Kostel nechal vystavet biskup Tas z Boskovic a Cerné Hory, interiér kostela je vyzdoben nástennými obrazy od akademického malíre Jožo Úprky a prof. Hellera, sochami od Ondreje Schweigla a dalším hodnotným mobiliárem.

První písemná zmínka o meste Vyškov je datována do roku 1141. Lze tak soudit, že ve Vyškove již v tomto roce byl farní chrám a farní budova. Roku 1328 píše o farním kostele olomoucký biskup Jindrich III, kdy pripojil vyškovskou faru ke kapitulnímu dekanství. V techto letech rostl politický i náboženský význam Vyškova, jenž postupne nahrazoval tehdy ješte významnejší župní hrad Pustimer. V dobách husitských válek v rozmezí let 1419 - 1436 zustává Vyškov a jeho obcané verni katolické víre. A proto v roce 1433 bylo celé mesto i s kostelem vypáleno a dobyto Husity.

V rozmezí let 1464 až 1496 byl vystaven nový kostel jako trojlodní hala bez veže. Kostel byl vystaven na jiném míste a to u mestských hradeb. Nechal jej postavit biskup Tas z Boskovic a Cerné Hory, který tak odmenil vyškovské farníky za vernost ve víre, též jim obnovil puvodní výsady a pridal i nové.

Dochovalý jižní portál
Puvodní zvonice stála samostatne severozápadne od kostela.Do kostela se vstupovalo tremi portály, z jihu, od západu a ze severu od blízké hradby. Sotva dostavený kostel byl spálen vévodou Jirím z Münsterberka, jelikož biskup Tas z Boskovic nepodporoval krále Jirího z Podebrad a odeprel mu poslušnost. V roce 1482 biskup Tas umírá na morovou epidemii a tak spálený kostel je vystaven a vysvecen až v roce 1496 nikopolským biskupem Ondrejem.

Roku 1644 dobyli Vyškov Švédové, kostel vydrancovali a rozbili i nové varhany. Cennosti z kostela a peníze na dostavbu kostela zakopal tehdejší dekan Adam Tubernátor pod oltár sv. Kríže, ale i tam je Švédové našli.

Záznam z kroniky dekana Adama Morice Tubernátora:

„…Tím zpusobem po dva dny 9. a 10. listopadu loupeno bylo a kostelu našemu od kacíru a zlotrilých lidí velká škoda ucinena jest. Všechna roucha kostelní uchvácena byla, oltáre obrány dohola, svatostánek vypácen, ponevadž doufali najíti tam stríbrné ciborium (bylo však jen medené), varhany sotva dostavené byly z cásti pokažené, dva kalichy se stríbrnými konvickami byly ukradeny. Ostatní náradí dílem v kostele uschováno bylo - to nalezeno bylo. Rovnež také co ze sousedních kostelu a vesnic sem jako na místo bezpecnejší zaneseno bylo, vše to neprítel vzal a odnesl, kostely takto ochudiv a potrebných vecí oloupiv.
V letech 1689 - 1690 byla od neznámého architekta k jižní strane presbytáre pristavena kaple sv. Otýlie. Dodatecnou výzdobu z roku 1692 zrídil ze soukromé fundace za prispení biskupa hrabete Lichtenštejna dekan Jan Kašpar Hauser, jenž tu byl i pohrben. Autorem cenné štukové výzdoby kaple je italský štukatér Baltazar Fontana.
Pri velkém požáru mesta v roce 1753 byl kostel i kaple znacne poškozeny. Kaple již nebyla obnovena a ke stržení došlo v roce 1843. Po dvacet let po požáru zustává kostel bez strechy , protože Vyškov byl díky moru a požáru témer vylidnen. V letech 1729 - 1735 byla ke gotické lodi pristavena západní hranolová vež. V letech 1773 - 1789 došlo k barokizaci gotické lodi podle projektu G. P. Tencally. Na veži bývalo šest zvonu, které padly za obet i s medenou krytinou strechy první svetové válce. Až na zvon Maria, který zachránilo jeho stárí (1549). Místo ohromného zvonu svatého Václava byl roku 1929 porízen zvon stejného jména i váhy.

Po zrícení jednoho z gotických pilíru byl demolicí poveren František Antonín Grimm. Kompletní barokizaci provedl František Krzaupal von Grünenberg podle vlastního projektu. V letech 1901 - 1903 byla celkove opravena vež. Pozdne barokní kaple Sedmibolestné P. Marie byla nahrazena postranními kaplemi. Projekt uskutecnil žák Friedricha von Schmidt, architekt Richard Völkl z Kolína nad Rýnem.

EN:
Roman Catholic Church of the Assumption is the original late Gothic church in the center of Vyskov. Building from the mid 15th century is next to the town hall and castle dominates the town. Located close to the city walls, that is a different place than the original parish church destroyed by the Hussites during the Hussite wars.

The church was built by Bishop Tas of Boskovice and Montenegro, the church's interior is decorated with wall paintings by painter Jozo Úprka and prof. Heller, sculptures by Ondrej Schweigl and other valuable furniture.

The first written mention of the town Vyškov dates back to 1141. It can thus assume that in Vyškov this year already was a parish church and rectory building. 1328 writes about the parish church of Olomouc Bishop Henry III, when joined Vyškov parsonage to deanery kapitulnímu. In those years, growing political and religious significance Vyškova, which gradually replaced the then prominent county castle Pustimer. In the times of the Hussite wars between the years 1419 - 1436 remains Vyškov and its citizens faithful to the Catholic faith. And so in 1433 the whole city and the church burned down and captured by the Hussites.

In the period from 1464 to 1496 was built the new church aisled hall without a tower. The church was built on another site and it outside the city walls. It was built Bishop Tas of Boskovice and Montenegro, who thus rewarded Vyskov parishioners for their loyalty in faith, he also restored the original privileges and added a new one.

Preserved southern portal
The original bell tower stood separately from northwest kostela.Do church was entered through three portals, from the south, west and north from nearby walls. Barely finished church was burned Duke George of Münsterberka as bishop Tas Boskovic did not support King George of Podebrady and denied him obedience. In 1482, Bishop Tas dying of plague and then burned the church is built and consecrated in 1496 by Bishop Andrew nikopolským.

1644 Vyškov conquered by the Swedes, the church was looted and smashed and a new organ. Valuables from the church and money to finish the church bury the former dean Adam Tubernátor under the altar of St.. Cross, but even there the Swedes found.

Recording from the Chronicle dean Adam Maurice Tubernátora:

"... By the way, after two days 9 and 10 November were robbing and our church from heretics and rogue people much damage is made. All garments church was entranced, altars defense bald, sanctuary levered because hoped to find there's a silver ciborium (which was only copper), organ barely finished parts were broken, two chalices of silver teapots were stolen. Other tools work in the church was in store - it was found. Also well as from neighboring churches and villages here as a place safer entered was all it took and took the enemy, thus ochudiv churches and necessary things oloupiv.
In the years 1689 - 1690 was an unknown architect from the southern side of the presbytery built chapel. Otýlie. Additional decorations from the year 1692 from a private foundation established with the assistance of Bishop Earl Lichtenstein dean Jan Kaspar Hauser, who was buried there. The author of valuable stucco chapel of the Italian stucco artist Baltazar Fontana.
During the great fire of 1753 the church was badly damaged and the chapel. The Chapel has been restored and the demolition occurred in 1843. After twenty years after the fire remains roofless church because Vyškov was due to plague and fire almost depopulated. In the years 1729 - 1735 was a ship built Gothic western tower. In the years 1773 - 1789 there was a Gothic Baroque style boat designed by G. P. Tencally. On the tower used to be six bells, which also fell victim to the copper roof covering the First World War. Aside from Maria Bell, who saved his age (1549). Instead of using huge bell of St. Wenceslas was in 1929 acquired the bell of the same name and weight.

After the collapse of one of the gothic pillars were demolished in charge of František Antonín Grimm. Complete Baroque style carried Krzaupal Franz von Grunenberg own project. In the years 1901 - 1903 was generally fixed tower. Late Baroque Chapel of the Seven Sorrows of the Virgin Mary was replaced with side chapels. The project realized disciple of Friedrich von Schmidt, architect Richard Völkl Cologne

Source/Zdroj: (visit link)