Kostel Panny Marie Kralovny - Hrusovany u Brna, Czech Republic
CS: Kostel Panny Marie Královny // EN: Roman Catholic Church of Our Lady Queen
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel Panny Marie Královny Základní kámen byl vysvecen 27. 4. 1997 pri mši, kterou sloužil Svatý otec Jan Pavel II. na Letenské pláni v Praze. Jméno vybral hrušovanský rodák P. Václav Slouk, sídelní kanovník brnenského biskupství. Kostel byl byl vystaven v letech 2000 až 2004 podle projektu Ing. arch. L. Vojtové z Brna, vnitrní úpravu navrhl profesor arch. Jiljí Šindlar z Brna. Kostel byl zkolaudován 10. 3. 2004. Slavnost svecení nového kostela byla 21. 8. 2004.
V Hrušovanech u Brna za celou dobu své existence nebyl postaven kostel. V obcích, kde nebyl kostel, byly postaveny jednoduché drevené zvonice. Tak tomu bylo i v Hrušovanech, kde mely zvon povešený na dvou dubových sloupech se stríškou. V roce 1783 byla postavena zvonice zdená, pripomínající stavby slohu renesancního, velmi podobná veži kostela v Unkovicích, kam byly až do roku 1630 hrušovanští prifareni. Za katolické protireformace byly Hrušovany prevedeny do farnosti židlochovické.
Snaha postavit kostel se objevila celkem dvakrát a to až ve 20.století. Bohužel snaha to byla marná, až do roku 1997 kdy byla založena Nadace fondu na výstavbu kostela, pozdeji Nadacní fond na výstavbu kostela. Jejím predsedou se stal pan Miroslav Rožnovský, hlavní organizátor pri stavbe kostela.
Už v roce 1997 požehnal základní kámen kostela Svatý otec Jan Pavel II pri mši v Praze na Letenské pláni. Základní kámen se nachází v kostele u vstupu do hlavní lodi.
Z peti navržených projektu Brnenské biskupství vybralo návrh ing. arch. L.Vojtové z Brna. Vnitrní úpravu navrhl profesor arch. Jiljí Šindlar z Brna. Kostel je zasvecen Panne Marii Královne. Jméno kostela bylo vybráno na návrh hrušovanského rodáka p.Václava Slouka, který je sídelním kanovníkem brnenského biskupství a dekanem u sv.Jakuba v Brne. Kríž zhotovil profesor Josef Zelinka ze Šitboric a hrušovanským farníkum jej venoval dlouholetý správce židlochovické farnosti dekan p. Josef Valoušek. Slavnostní svecení a zavešení nového zvonu probehlo 18.srpna 2002 u príležitosti oslav 750 let první zmínky o obci.
Základní údaje o zvonu:
Jméno zvonu: Panny Marie Královny
Prumer zvonu: 70,5 cm
Hmotnost zvonu: 225 kg
Ladení zvonu: D2
Výzdoba zvonu: autorkou je akademická socharka Vera Kuncarová
Pod cepcem zvonu je nápis: „Královno nebes ochranuj naše rodiny"
Bocní plášt vyzdoben reliéfem Panny Marie s Ježíškem
Protilehlá strana má nápis: „Od obcanu Hrušovan u Brna k 750. výrocí založení obce".
Odlití nového zvonu provedla zvonarská firma Marie Tomáškové - Ditrichové z Brodku u Prerova. Tato firma provedla i renovaci starého litinového zvonu ze zborené zvonice. Tento je uložen v kostele.
Stavba kostela zacala v roce 2000 a byla ukoncena v roce 2004 a slavnostne vysvecena 21.srpna za úcasti brnenského biskupa Vojtecha Cikrleho. Náklady na výstavbu si vyžádaly kolem 12 milionu korun. Na tuto cástku prispeli svými dary místní obcané, hrušovanská obec, stát i Jihomoravský kraj. Nový kostel Panny Marie Královny slouží nejen pro církevní, ale i pro úcely kulturní.

EN:
Roman Catholic Church of Our Lady Queen of the foundation stone was consecrated 27.4. 1997 at Mass, he served the Holy Father John Paul II. on Letna Plain in Prague. The name chosen Hrusovanska native P. Vaclav Slouk, resident canon Brno bishopric. The church has been built between 2000-2004, designed by Ing. arch. L. Vojtová from Brno, internal adjustment proposed by Professor Arch. Giles Šindlar from Brno. The church was approved 10. 3. 2004. Celebration of the consecration of the new church was 21. 8. 2004.
In Hrušovany u Brna for the whole period of its existence, the church was built. In municipalities where there was a church were built simple wooden belfry. So it was in Hrušovany, where they had a bell suspended for two oak columns with a roof. In 1783, the brick bell tower was built, reminiscent of Renaissance style buildings, very similar to the tower of the church in Unkovice where they were until 1630 assigned to a parish hrušovanští. For the Catholic Counter-Reformation Hrušovany were transferred to the parish Židlochovice.
Efforts to build a church appeared twice until the 20th century. Unfortunately, this effort was in vain, until 1997 when the Foundation was established to fund the construction of a church, later Endowment Fund for the construction of the church. Its chairman is Mr. Miroslav Rožnovský, the main organizer of the construction of the church.
Already in 1997, he blessed the foundation stone of the Church of the Holy Father John Paul II at the Mass in Prague Letna plain. The foundation stone was located in the church at the entrance to the nave.
Of the five proposed projects of the Brno Bishopric chosen proposal Ing. Arch. L.Vojtové from Brno. Internal adjustment proposed by Professor Arch. Giles Šindlar from Brno. The church is dedicated to Mary, Queen. The name of the church was chosen to draft hrušovanského native p.Václava Slouka, which is the seat of the Brno bishopric canon and dean at St. Jacob in Brno. Cross made by Professor Josef Zelinka of Šitborice and hrušovanským parishioners he gave him a long-time manager Židlochovice parish dean p. Josef Valoušek. Festive consecration of a new bell hanging took place August 18, 2002 to celebrate the 750th anniversary of the first mention of the village.
Basic data on the bell:
Name bell: Mary Our Queen
Bell diameter: 70.5 cm
Bell Weight: 225 kg
Debugging bell: D2
Bell decoration: the author is sculptor Vera Kuncarová
Wed bell bears the inscription: "Queen of Heaven protect our families"
Side sheath decorated with a relief of the Virgin Mary with Jesus
The opposite side has the inscription: "From the citizens Hrušovany u Brna the 750th anniversary of the village."
The casting of a new bell bell firm Marie carried Tomaskova - Ditrichová of Brodek near Prerov. The company also carried out the renovation of old cast iron bell from the belfry demolished. This is stored in the church.
Construction of the church began in 2000 and was completed in 2004 and solemnly consecrated on August 21 with the participation of the Brno Bishop Vojtech Cikrle. Construction costs have resulted in about 12 million. On this amount contributed their donations by local citizens, Hrušovanská community, the state and the South Moravian Region. New Church of Our Lady Queen serves not only the Church, but also for cultural purposes.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church