Historie obce - Vilemovice, Czech Republic
33U E 626919 N 5469184
CS: informacni tabule historie obce Vilemovice // EN: Information boards city sign of History Vilemovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Nejstarší zmínka svedcí o tom, že kolonizacním procesem kolem roku 1267 vzniká ves s názvem Wilhelmschlag. Písemná zpráva z roku 1336 potvrzuje, že cást obce patrila k panství pánu z Holštýna a cást zase k Blansku. Obec je turisticky známá predevším propastí Macocha, která leží v jejím katastru. V horní cásti obce, na rozcestí smerem k obci Krasová a Jedovnice je pietní místo Krchuvek, kde jsou pohrbeni zemrelí pri morové ráne roku 1715. Na návsi je vystavena kaple z roku 1725 z vdecnosti za záchranu pred jmenovanou epidemií. Je zasvecená sv. Petru z Alkantary. K tomu se také váže slib vilémovských obcanu každorocne na svátek Svatého Ducha vykonat dekovnou pout na Svatý Kopecek u Olomouce.
V roce 1862 je zrízena jednotrídní škola. V roce 1876 je vystavena jednopatrová dvoutrídní budova školy. Dnes ji nazýváme Obecní dum a sídlí zde obecní úrad, knihovna, speleomuzeum, hasicská zbrojnice, klubovna pro skautský oddíl, kulturní sál (bývalá telocvicna) a také hospoda U netopýra. Od roku 2008 je v provozu také malá posilovna.

Obec leží v CHKO Moravský kras 10km východne od Blanska 3km severne od Jedovnic, v nadmorské výšce 497 m. Vilémovice jsou protáhlou návesní obcí. Náves krášlí rybnícek, který se podarilo prestavet z hasicské nádrže v roce 2006. Voda je v Krasu velmi vzácná, což mohou potvrdit všichni zahrádkári. Veškerá voda se ztrácí uprostred obce v sytému jeskyn nebo dotece maximálne na hranu suchého žlebu. Objevuje se až v malém výtoku Punkvy v Pustém žlebu.
V okolí je rada zajímavých krasových jevu: závrty, škrapy, jeskyne a také celosvetove známá propast Macocha.
Vilémovice jsou malou obcí, nicméne svou strategickou polohou (cca 1,5 km od propasti Macocha a další verejne prístupné jeskyne jsou do 10 km) je vhodné východisko pro peší i cykloturisty.

EN:
The oldest record suggests that the colonization process, created around 1267 village called Wilhelmschlag. A written report from 1336 confirms that part of the village belonged to the estate of the Lords of Holsteins and again to Blansko part. The village is known mainly for tourists abyss abyss that lies within its borders. In the upper part of the village, at the crossroads towards the village of Karst and Jedovnice Krchuvek is a sacred place where the dead are buried in plague in 1715. The village is a chapel built in 1725 in gratitude for saving the designated epidemic. It is dedicated to St. Peter of Alcantara. This also binds promise vilémovských citizens annually on the feast of the Holy Spirit to perform a pilgrimage of thanksgiving to the Holy Hill in Olomouc.
   In 1862 it established a one school. In 1876, it built two-storey school building. Today we call it the Municipal House, the seat of the municipal office, library, speleomuzeum, firehouse, a clubhouse for a scout troop, cultural hall (the former gym) and pub U bat. Since 2008 there is also a small gym.

The village lies in the Moravian Karst 10 km east of Blanska 3 km north of Jedovnice, at an altitude of 497 m. Vilémovice are elongated návesní municipalities. Náves adorns the pond, which has managed to rebuild from a fire reservoir in 2006. Water in Karst very rare, which may confirm all gardeners. All water is lost in the middle of the village system of caves or dotece up to the edge of dry Deep. It occurs only in a small Punkvy outflow in Pustý Deep.
   There are many interesting karst features: sinkholes, limestone pavements, caves and world famous gap Abyss.
   Vilemovice are small communities, but its strategic location (about 1.5 kilometers from the abyss Abyss and other publicly accessible caves are up to 10 km) is an appropriate starting point for hikers and cyclists.
Group that erected the marker: obec Vilémovice

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: