Rozhledna - Tisnov, Czech Republic
CS: Rozhledna Tisnov // EN: Look-Out Tower Tisnov
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Rozhledna Tišnov, také známá jako rozhledna na Klucanine ci Klucanina, je rozhledna na kopci Klucanina (410 m n. m.) v Tišnove, v okrese Brno-venkov.

Zdená rozhledna stojí v nadmorské výšce 401,8 m. Její celková výška je 29,3 m a na nejvyšší, tretí, vyhlídkovou plošinu ve výšce 24,6 m vede 133 schodu. Rozhledna je otevrena celorocne a není vybíráno vstupné.

První rozhlednu na Klucanine postavil Klub ceských turistu v roce 1934. Jejího slavnostního otevrení se zúcastnili mimo jiné i herec Vlasta Burian a sportovec Gustav Frištenský. Drevená rozhledna behem II. svetové války chátrala a v 50. letech 20. století byla stržena, zustala pouze kamenná podezdívka, která pozdeji posloužila jako základ nové rozhledny.

Soucasná zdená rozhledna byla slavnostne otevrena 11. ríjna 2003. Její stavbu iniciovalo a organizovalo obcanské sdružení Rozhled na Tišnov. Rozhlednu navrhli architekti Helena a Luboš Chvílovi, vzhledem se podobá té puvodní drevené. Vstup je veden vnitrním schodištem (133 schodu) a puvodní rozpocet 4 888 000 Kc se podarilo snížit na 3 388 500 Kc. Finance na výstavbu poskytlo mesto Tišnov a Ministerstvo pro místní rozvoj, velká cást byla vybrána ve verejné sbírce.

EN:
Lookout Tišnov, also known as the lookout on Klucaninou or Klucanina, is the tower on a hill Klucanina (410 m n. M.) In Tišnov, district Brno-Country.

Brick tower stands at an altitude of 401.8 meters. Its total height is 29.3 meters and the highest, third, the observation deck at a height of 24.6 m leads 133 steps. The tower is open all year round and does not charge any entrance fees.

The first tower on Klucaninou built by the Czech Tourist Club in 1934. Her opening ceremony was attended among others actor Vlasta Burian and Gustav Frištenský athlete. Wooden lookout tower during World War II. World War II and fell into disrepair in the 50s of the 20th century was demolished, leaving only the stone foundation and later served as the basis for the new observation tower.

The current brick tower was inaugurated on 11 October 2003. Its construction was initiated and organized civil society Rozhled Tišnov. Lookout tower designed by architects Helena and Lubos moment, given the resemblance to the original wood. Entry is guided by an internal staircase (133 steps) and the original budget of 4,888,000 CZK managed to reduce to 3,388,500 CZK. Finance the construction provided Tišnov and the Ministry for Regional Development, a large part was chosen in a public collection.

Source/Zdroj: (visit link)