Hrad Oheb / Oheb Castle
33U E 547008 N 5520326
CZ: Zricenina hradu ze 14.stoleti, krasne vyhlidkove misto. EN: A castle ruin from 14.century, very nice place and good viewpoint.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Hrad vznikl až nekdy v druhé polovine 14. století, nebot roku 1348 bylo návrší recené Oheb vráceno po smrti zástavního držitele Hrabiše z Pabenic vilémovskému klášteru. Snad práve na ochranu klášterních majetku v povodí Chrudimky byl Oheb postaven, nelze však vyloucit ani jeho založení nekterým z pozdejších zástavních držitelu. První písemná zmínka je z roku 1405, kdy mel hrad v zástave majitel sousedního Vildštejna Ješíka z Popovce. Hrad byl postaven na vysokém ostrohu v ohybu reky, ze trí stran bezpecne chráneném strmými svahy. Na prístupové strane byl hreben prekopán širokým príkopem s valem, za nímž stála v rohu obvodové hradby hranolová vež s prujezdem brány. K hradbe bylo pristaveno nekolik hospodárských stavení, podrobnejší rekonstrukci podoby obytných budov jádra v této fázi zatím brání nedostatek informací. Po Ješíkove smrti roku 1408 pripadl hrad králi Václavovi IV., který jej ješte v témž roce zastavil kutnohorskému mincmistru Petru Zmrzlíkovi ze Svojšína. Za husitských válek držel hrad nejprve husitský hejtman Hynek Krušina z Lichtemburka, po ovládnutí nedaleké Lichnice a zboží zaniklého vilémovského kláštera roku 1429 se Ohebu zmocnil Jan Hertvík z Rušínova, kterému roku 1436 vlastnictví všech získaných majetku potvrdil i král Zikmund. Roku 1455 získali hrad mocní Trckové z Lípy a nedlouho poté byla zahájena výrazná prestavba modernímu vojenství již neodpovídajícího sídla. Jádro bylo doplneno ctverhrannou obytnou veží a další budovy zaujaly prostor strženého opevnení v blízkosti brány. Na korune celního valu pred puvodním príkopem vznikl dodnes zachovaný, dovnitr prohnutý oblouk mohutné hradby, zpevnené tremi okrouhlými baštami a budovou nové brány. Prestože zbylé úseky okružní hradby na severu a západe nebyly kvuli dostatecné strmosti terénu baštami vybaveny, jedná se o jeden z vrcholných obranných systému doby a litovat lze jedine nedostatku historických zpráv, které by umožnovaly presnejší datování. Nedlouho po dokoncení jiste nákladných prací zacal význam hradu upadat, nebot Mikuláš Trcka pripojil celé zboží k Lichnici a zanedlouho ponechal Oheb osudu. Pri delení rozsáhlých rodových držav roku 1533 mezi pet Mikulášových synu se hrad již pripomíná jako pustý a naposledy je zminován roku 1628 ve výctu príslušenství secského zboží. Ve 40. letech 19. století nechal majitel panství Vincenc Karel Auersperk zbytky zrícenin upravit a vykácet a velké zmeny okolní krajiny prinesla predevším stavba Secské nádrže ve 30. letech 20. století, díky níž se snížil hradní ostroh a v souvislosti s umístením prehradní hráze zprístupnily vrchol ostrohu nové cesty. (http://hrady.dejiny.cz/oheb/)

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined