Kostel Narozeni Panny Marie - Lipovec, Czech Republic
CS: Kostel Narození Panny Marie // EN: Church of the Nativity of the Virgin Mary
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel Narození Panny Marie v Lipovci je rímskokatolický chrám v okrese Blansko. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky. Je farním kostelem farnosti Lipovec u Blanska.
Byl založen pravdepodobne již po vzniku obce, první písemná zpráva pochází z roku 1437, kdy se na holštejnském panství uvádí kostely v Jedovnicích, Lipovci, Ostrove a Housku. Puvodní lipovecký kostel vyhorel roku 1600 a o padesát let pozdeji byl obnoven. I tento kostel potkala pohroma, když roku 1822 pri velkém požáru obce Lipovce vyhorel.

Tehdejší majitel rájeckého panství Hugo František Salm, který byl farním patronem, rozhodl o výstavbe nového kostela na jiném míste, ležícího nekolik desítek metru jihozápadne od vyhorelého objektu. Základní kámen byl slavnostne položen roku 1828, stavba však byla pro financní obtíže rájeckého panství v roce 1830 na devet let pozastavena. Práce byly obnoveny až roku 1839 a trvaly do roku 1842. Kostel byl vysvecen dne 8. zárí 1843 na svátek Narození Panny Marie. V roce 1850 byl zakoupen obraz Narození Panny Marie od autora Mateje Štastného, který je na hlavním oltári.

V Lipovci pusobil jako farár známý národní buditel Jan Nepomuk Soukop.

Lipovecký kostel postihly dve svetové války, pri nichž byly zkonfiskovány zvony. Od roku 1947 jsou v Lipovci tri zvony, které jsou vzájemne sladeny. Roku 1983 byla do kostela porízena nová krížová cesta od akademické malírky Sabiny Kratochvílové.

Jedná se o podélnou jednolodní neorientovanou stavbou s prícnou lodí a petibokým záverem, která je postavena v pseudogotickém slohu. Predstavuje doklad pomerne casného historismu v moravské architekture.

Lipovecká arnost se v roce 2015 prihlásila do souteže o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje v roce 2014. V tomto roce totiž farnost pokracovala ve tretí etape opravy kostela, která se týkala opravy presbytáre a oken severozápadní strany. Farnost získala v hlasování 1304 hlasu a zvítezila v kategorii velké stavby.

EN:
Church of the Nativity of the Virgin Mary in Lipovci is a Roman Catholic church in Blansko. It is protected as a cultural monument of the Czech Republic. It is the parish church of the parish Lipovec u Blanska.
It was founded probably after the establishment of the village, the first written record dates from 1437 when the manor Holstein says churches in Jedovnice, Lipovci, islands and Houska. Lipovecký original church burned in 1600 and fifty years later was restored. Even this church met disaster in 1822, when the great fire burned down the village Lipovce.

Then owner of the estate rájeckého Hugo Franz Salm, who was the patron of the parish, decided to build a new church in a different place, located several dozen meters southwest of the irradiated object. The foundation stone was laid in 1828, construction has been financial difficulties rájeckého estate in 1830 to nine years suspended. Work was resumed in 1839 and lasted until 1842. The church was consecrated on September 8, 1843 on the feast of the Nativity of the Blessed Virgin Mary. In 1850 the painting was purchased Nativity of the Virgin Mary from the author Matthias Stastny, who is on the main altar.

In Lipovci he served as pastor known revivalist Jan Nepomuk Soukop.

Lipovecký church suffered two world wars, during which the bells were confiscated. Since 1947 Lipovci are three bells, which are attuned to each other. In 1983, the church purchased a new Way of the Cross from the painter Sabina Kratochvílové.

It is a non-oriented longitudinal nave building with a transept and five-sided apse, which is built in pseudo-Gothic style. It constitutes proof relatively early Moravian historicism in architecture.

Lipovecká Arnost in 2015 entered the competition for the best corrected cultural monument of the South Moravian Region in 2014. In that year, the parish had continued in the third stage repair of the church, which involved repairing the presbytery windows and northwest sides. The Parish won the 1304 poll votes and won in the category of large buildings.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Chapel