Hasicska zbrojnice - Stepanovice, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v obci Stepanovice // EN: Firehouse in village Stepanovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Sbor dobrovolných hasicu ve Štepánovicích byl založen v roce 1913. V letošním roce tedy oslavíme 100 let od založení. Oslavy probehnou 8. cervna 2013. Moderní historii našeho sboru spolehlive zachycuje náš web. Jsou zde soustredeny všechny akce a souteže od roku 2004, kdy byly naše stránky založeny. Ke dnešnímu dni mužete shlížet nebo vyhledávat ve stovkách akcí našeho sboru. Naleznete zde i 133 tisíc fotografií z akcí a souteží v plné kvalite.

Vratme se ale nyní k založení našeho sboru. Budeme cerpat z kroniky z roku 1913...
Štepánovice, vesnice skoro prostred okresu klatovského leží v úrodné krajine na úpatí pohorí šumavského a brdského. Svou polohou rozkládající se na príkrém návrší bridlicového podkladu celé krajine pekne imponuje. Zvláštní okrasou Štepánovic jest pametihodný kostel svatého archandela Michala, nejvýše postavený, jež takrka co koruna se vypínaje, zdaleka jest viditelný.
Štepánovice byly puvodne osada se statkem a tvrzí, která se pripomíná již v darovací listine knížete Vladislava. Ten ji daroval klášteru Kladrubskému již v roce 1115. Pozdeji ve Štepánovicích sídlil rod Vladycký, který zde od roku 1367 vykonával právo podací farního kostela zdejšího. V 16. století držela kostel rodina Jeníšku z Újezda, kteráž je prodala roku 1638 koleji Jezuitské v Klatovech, poté Štepánovice získal koupí roku 1694 svobodný pán František Max Otto Cernín z Chudenic.
Dominantou Štepánovic je kostel svatého Michala a tvrz. Tvrz byla roku 1730 prestavena na sýpku. Kostel svatého Michala byl vystaven v dobách prvého se šírení víry krestanské. Kostel tento postaven na výšine a pevneji staven než obycejné budovy, byl v dobách válecných útocištem obyvatelstva, kteréž se ukrývalo za zdmi jejich. Neví se urcite, kdož nechal zdejší kostel vystaveti, má se za to, že bezpochyby byl kostel nákladem kláštera kladrubského vystaven. Roku 1367 rytír Ottiko ze Štepánovic daroval zdejšímu kostelu 2 kopy grošu. Ve Štepánovicích se nacházela i fara a to na míste dnešní chalupy císlo 30, scházeli se zde verící ze Štepánovic, Vícenic, Dehtína a dalších dedin, ale roku 1434 byla fara zrušena kvuli nedostatku duchovních.

Pocátkem roku 1864 se vrací ceský obchodník Karel Krohn z Hamburku.Krátce pred svým odjezdem se nedobrovolne zúcastnil velkého požáru, pri kterém také zasahoval. Videl obrovské nasazení tamních hasicu. Domu se vracel s velmi silnými dojmy. Po návratu do rodných Velvar založil, po nedlouhém presvedcování, 22. kvetna 1864 první ceský sbor dobrovolných hasicu. Po vzoru Velvarských byly velmi brzy zakládány sbory v dalších obcích a mestech. Rozhodli se, že venují svuj volný cas a casto nemalé financní prostredky pro boj proti požárum. Hasicina se rozširovala pomocí cvicitelu, kterí své vedomosti sverovali dalším kamarádum. U nás se o to postaral pan Václav Kohl. Zakotvil v Klatovech a ve svém volném case objíždel okolní obce, kde prednášel o významu založení hasicského sboru. Ve Štepánovicích se také konala tato prednáška. Bylo to koncem kvetna 1913. Prednášku vedl ucitel pan Karel Zeman - jednatel hasicské župy klatovské. Nálada pro zrízení sboru byla tak velká, že byly obratem predloženy stanovy tehdejšímu starostovi obce Ondreji Paleckovi. Ten poslal dokumenty na CK okresní hejtmanství v Klatovech a odtud pak na CK místodržící do Prahy.
Hned 6. cervence svolal starosta a obecním výborem verejnou schuzi do hostince pana Mateje Sedlácka. Vybírali se ti, kterí se chtejí stát cleny sboru. Zakládajícími cleny byli zvoleni 4 lidé. Zakládající príspevek tenkrát cinil 10 Kcs a prispívající platili 1 Kcs.

Zakládající clenové sboru:

Pan Václ Josef – rídící ucitel
Pan Matej Mazanec, c. 27, rolník
Pan Matej Sedlácek, c. 1, rolník a hostinský
Pan Ondrej Palecek, c. 11

Za cleny prispívající s poplatkem 1 Kc rocne se prihlásilo 17 osob a za cleny cinné 18 osob. Ze zápisu z první valné hromady, která se konala 6. ledna 1914 v hostinci u pana Mateje sedlácka se dozvídáme složení prvního hasicského výboru. Starostou se stal Matej Sedlácek – Štepánovický hostinský a rolník, velitelem se stal ucitel Ondrej Kohout, velitelovým námestkem se stal rolník Vojtech Wirth a jednatelem ucitel Stanislav Toman.
Plni dojmu se vraceli clenové hasicského sboru ze své první valné hromady, nikdo si tehdy ani nepomyslel, že za 7 mesícu budou povoláni, aby pomohli hasit velký svetový požár. K tomuto svetovému požáru, který vznikl od jiskry pistole v bosenském meste Sarajeve, kde 28. cervna 1914 žák osmé gymnazijní trídy 19 letý Srb Gavrilo Princip zastrelil následníka rakouského trunu arciknížete Františka Ferdinanda a jeho Chot Žofii z Hohenbergu. Za tento cin vyhlásilo 28. cervence 1914 Rakousko – Uhersko Srbsku válku, ze které pak vznikla svetová válka. Tento svetový požár se hasil 4 roky a mel za následky miliony lidských životu. Po skoncení této války 28. ríjna 1918 byla prekreslena nová mapa Evropy, vznikly nové státy a bylo rozbité 300 let staré habsburské mocnárství. Po petileté nucené prestávce se opet ve svobodné vlasti sešli Štepánovictí hasici 26. ledna 1919 na své druhé valné hromade. Než bylo prikroceno k projednání poradu valné hromady, vyzval starosta ostatní aby povstáním vzdali cest a památku padlému clenu na Srbské fronte panu Františkovi Mazancovi, c.p. 9.

Roku 1923 byla po mnoha brigádnických hodinách a tvrdé práce dokoncena hasicská kulna, která sloužila na ukládání náradí, náklady na tuto stavbu cinily 1 675 korun. Práce hasicského sboru se starala i o kulturu v obci. Každý rok se porádal bál, májová zábava se stavením máje, poutové tanecní zábavy a dokonce se hrálo i divadlo. První náradí, které mel hasicský sbor v majetku tehdy na 39 popisných císel stacilo. Bylo to 6 hydrantu, 1 hydrantový nástavec, 1 klíc na hydranty, 6 dílu hadic C, 10 košíku na vodu a 1 bourací hák.

3. cervna 1928 se konal župní hasicský sjezd ve Štepánovicích. Tohoto sjezdu se zúcastnili i delegace z okolních obcí, setkání bylo zakonceno sekyrkovým cvicením. Cvicili zde hasici ze Štepánovic, Klatov, Dehtína a Tocníka, dále ženy z Kydlin, Obyc a Bolešin a jinošská družstva ze Svrcovce a Dolan. Postupem casu stále pribývalo ruzných cvicení, bálu a divadelních predstavení. Ale hasici poskytovali i první pomoc, v nekolika prípadech i pri težkých zraneních. Roku 1939 se konalo celkem 11 cvicení. S postupem casu byla situace ve svete stále horší. Na valné hromade roku 1940 vybízí starosta bratr Karel Sedlácek své cleny a promlouvá jim do duše aby chodili na všechna cvicení. Veškerá cinnost a práce hasicského sboru ve Štepánovicích se zastavila po osudném dnu 27. kvetna 1942, kdy byl v Praze v Libni v Holešovické zatácce proveden pumový atentát na zastupitelského ríšského protektora generála nemecké policie SS obrgrupenfüra Reinharda Heidricha. Tato smrt sadistického vraha mela velké následky. Bylo vyhlášeno stanné právo a bylo popraveno mnoho ceských vlastencu, delníku, rolníku, studentu ale i bratru hasicu. Po zrušení stanného práva byl život hasicského sboru naprosto v klidu – nekonali se žádné schuze a veškerá cinnost zanikla.
Temito rádky také koncí kronika, ze které byly tyto informace. Tato kronika nenašla pokracovatele. Víme jen, že v den osvobození Klatov – 5. kvetna 1945, kdy Klatovy a zároven Štepánovice osvobodila 3. americká armáda vedená generálem Georgem Patonem, postavili v den svobody bratri Štepánovictí hasici Máj a tak zacala opet práce Štepánovických hasicu ve svobodné republice.

EN:
Volunteer firefighters in Štepánovice was founded in 1913. This year, we will celebrate 100 years since its founding. Celebrations will take place on June 8th 2013. The modern history of our congregation reliably captures our website. They are located all events and competitions since 2004, when our site was founded. To date, you can look down or look in hundreds of actions of our church. Click here and 133,000 photographs of events and competitions in full quality.

Let's return now to the founding of our church. We will draw from the Chronicle of 1913 ...
       Štepánovice, a village near the middle of the district Klatovy lies in the fertile countryside in the foothills of the Šumava and Brdy. Because of its location, situated on a steep hill shale base across the landscape pretty impressed. Special honor: Štepánovice is memorable Church of St. Michael the Archangel, the highest ranking that almost as towering crown, is visible from afar.
       Štepánovice were originally a farm settlement and fortress which was mentioned in the deed of donation of Prince Vladislav. He donated it to the monastery Kladruby already in 1115. Later in Štepánovice resided genus alderman, who since 1367 exercised the right of submission of the local parish church. In the 16th century, the church held a family Jeníšku of Újezda, which sold it in 1638 Jesuit college in Klatovy, then buys Štepánovice won in 1694, Baron Max Franz Otto Czernin of Chudenice.
       Štepánovice dominant feature is the Church of St. Michael and fortress. The fortress was in 1730 rebuilt into a granary. St Michael's Church was built in the times of the first to spread the faith Christian. This church was built on the hill and built tighter than ordinary buildings in times of war refuge population, which was hidden behind the walls of their own. No one knows for sure who had build a local church, it is believed that the church was undoubtedly cargo Kladruby monastery built. 1367 Knight Ottiko of Štepánovice local church donated 2 kicks raps. Štepánovice located in the parish and on the site of today's houses No. 30, they came here believing the Štepánovice, Vícenice, Dehtín and other villages, but in 1434 the parsonage was canceled due to lack of clergy.

At the beginning of 1864 returns Czech businessman Charles Krohn of Hamburku.Krátce before his departure involuntarily participated in the great fire that also intervened. He saw the enormous commitment of local firefighters. Returning home with very strong impressions. After returning to his native Velvar founded, after no long persuasion, May 22, 1864 the first Czech volunteer fire brigade. Velvarských modeled after the very early church planting in other towns and villages. They had decided to devote their free time and often considerable financial resources for fighting fires. Hasicina expanded using instructors who confided their knowledge more friends. We took care of it, Mr. Václav Kohl. He anchors in Klatovy and in his spare time touring the surrounding villages, where he lectured on the importance of establishing the fire brigade. In Štepánovice was also held this lecture. It was late May 1913. The lecture was given by teacher Mr. Karel Zeman - executive county fire Klatovy's. Mood for establishing the choir was so great that they were immediately submitted to the statutes of the then mayor Andrew Thumb. The documents sent to the CK district marshal in Klatovy and from then on CK governors in Prague.
       July 6 immediately called the mayor and the municipal committee of a public meeting at the inn Mr. Mathew Sedlacek. Picking with those who want to become members of the congregation. The founding members were elected to four people. Founding contribution had amounted to 10 crowns and contributing pay 1 CSK.

Founding members of the church:

Mr. Josef Václ - headmaster
Mr. Matthew Mazanec, no. 27, a peasant
Mr. Matthew Sedlacek, Nos. 1, peasant and landlord
Mr. Andrew Tom Thumb, no. 11

The members contribute with a fee of CZK 1 year signed up 17 people and for members employed 18 people. The minutes of the first meeting, which took place on January 6, 1914 at an inn in Mr. Mathew Sedlacek we learn composition from the first fire committee. Became mayor Matthew Sedlacek - Štepánovický landlord and peasant, the commander became a teacher Andrew Kohout, deputy commander became a farmer Vojtech Wirth teacher and director Stanislav Toman.
       Full of impressions were returning fire brigade members from their first meeting, no one had even thought about that for seven months will be called to help extinguish a large blaze world. This world-wide conflagration, which originated from sparks gun in the Bosnian city of Sarajevo, where 28 June 1914 grammar school pupil eighth class of 19-year-old Serb, Gavrilo Princip shot to the Austrian throne, Archduke Franz Ferdinand and his wife Princess Sophie of Hohenberg. For this offense has declared July 28, 1914, Austria - Hungary war on Serbia, which then originated from World War II. The world's blaze was extinguished four years and had consequences for millions of human lives. After the end of the war, 28 October 1918 were repainted new map of Europe, creating new states and was broken 300-year-old Habsburg monarchy. After five years of abstinence again in his native country gathered Štepánovictí firefighters January 26, 1919 at its second meeting. Before we proceeded to discuss the agenda of the general meeting, the mayor urged others to rebellion and honor the memory of fallen member on the Serbian front, Mr. Francis Mazance, No. 9th

1923 was after many hours of voluntary work and the hard work completed fire shed, which was used to store tools, the costs for this building amounted to 1,675 crowns. Working Fire Brigade took care also about the culture of the village. Each year, held afraid Májová fun with stopping May, fairground dances and even played the theater. The first tool, which was owned by the fire brigade had to 39 numbers descriptive enough. It was 6 hydrants, hydrant 1 extender, 1 key to hydrants, hoses 6 parts C, 10 baskets of water and 1 demolition hook.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer