Soutok Svratky a Svitavy - Brno, Czech Republic
CS: soutok Svratky a Svitavy // EN: the confluence of the Svratka and Svitava
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Svratka (nemecky Schwarza(ch) nebo Schwarzawa) je reka na Morave, nejvetší prítok Dyje a hlavní tok procházející mestem Brnem. Protéká postupne okresy Ždár nad Sázavou v Kraji Vysocina a Brno-venkov, Brno-mesto, opet Brno-venkov a Breclav v Jihomoravském kraji. Je dlouhá 173,9 km, plocha povodí ciní 7112,79 km². Na Vysocine mezi Cikhájí a Jimramovem tvorí reka nebo její brehy cásti historické zemské hranice Cech a Moravy, i když na rade míst se zde zemská hranice od rícního koryta drobne odchyluje.

Název Svratky pravdepodobne vychází ze staroceského slova „svorti“ – vinout se. V minulosti byla také, pod vlivem nemeckého pojmenování, nazývána Švarcava.

Svratka pramení na úbocí Krivého javoru a Žákovy hory ve Ždárských vrších, druhý významný pramen vzniká u hájovny Blatky (nekdy znacen jako Brimovka). Tece pak zhruba jihojihovýchodním smerem, skrze Hornosvrateckou vrchovinu, kde je na ní vybudována soustava prehrad Vír I a Vir II. Nad Tišnovem prijímá Loucku a u Veverské Bítýšky pretíná Boskovickou brázdu. Následuje Brnenská prehrada a kotlina mesta Brna. Zde Svratka mení smer na jižní a u Prízrenic prijímá svuj nejvetší levý prítok Svitavu. Pokracuje naprímeným korytem rovinou Dyjsko-svrateckého úvalu a v Židlochovicích se do ní vlévá Litava. Tesne pred deltovým vyústením do strední nádrže vodního díla Nové Mlýny na Dyji se Svratka stéká s Jihlavou, která je technicky vzato jejím nejvetším prítokem, ale casto se bere za rovnocenný prítok Dyje.

Jedná se o reku vodácky využitelnou. Vodácky využívaný je úsek reky mezi vodní nádrží Vír II. a Doubravníkem, pod kterým pak reka protéká pekným údolím se skalami. Za vyššího stavu vody je možné reku sjet už z Milov, kde je reka rychle tekoucí a úzká. Mezi vodními nádržemi Vír I. a II. je vybudován krátký slalomový kanál, sjízdný pouze pri chodu vodní elektrárny.

Svitava je reka na Morave. Protéká postupne okresy Svitavy v Pardubickém kraji a Blansko, Brno-mesto a Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Je dlouhá 97 km. Plocha povodí merí 1150 km².

Pramení severozápadne od Svitav u obce Javorník, tece prevážne k jihu, mezi Blanskem a Brnem proráží hlubokým úzkým údolím okraj Moravského krasu, ústí v Brne zleva do Svratky. Na rece leží Svitavy, Letovice, Blansko, Adamov a Brno. V cervenci 1997 se v povodí Svitavy vyskytly mimorádné povodne, v které se v menším rozsahu opakovaly i na jare 2006.

Reka Svitava v minulosti protékala Boskovickou brázdou a Malou Hanou k jihu do tretihor, kdy horotvorné procesy zmenily prubeh toku reky soucasným smerem.

Jedná se o reku vodácky využitelnou a sice za vyššího stavu vody prakticky po celém toku. Nejhezcí úsek je v hlubokém údolí mezi Blanskem a Adamovem. Na rece je velké množství špatne prenositelných jezu, reka je zde místy zarostlá a meandruje v úzkém koryte.

Všeobecne se uvádí, že dve významné jihomoravské reky Svratka a Svitava se stékají ve meste Brne. Pravdou je, že jejich soutok je spíše jižne od centra metropole a to v místní cásti Prízrenice. Dá se k nemu dostat snadno, když od konecné autobusové zastávky u prízrenického námestí se dáte ulicí po cervene znacené turistické ceste kolem starého mlýna a po pul kilometru dojdete na most pres reku Svratku. Z neho máte soutok obou rek prímo pred sebou.

EN:
Svratka (German Schwarzach) or Schwarzawa) is a river in Moravia, the largest tributary of the Thaya and the main flow through the city of Brno. Flows gradually districts Zdar nad Highlands region and Brno-country, Brno, Brno-country again and Breclav in South Moravia. It is 173.9 km long, catchment area is 7,112.79 square kilometers. In the Highlands between Cikhaj and Jimramova form a river or its banks of the historical border of Bohemia and Moravia, although in many places there provincial border from the riverbed slightly deviates.
Svratky name probably comes from an old Czech word "svorti" - wind. In the past also, under the influence of German name, called Svarcava.
Svratka springs on the hillside Krivého maple Žák Mountain in the hills, another important source originates at hájovny bog (sometimes labeled as Brimovka). Then flows around jihojihovýchodním direction through Hornosvratecká highlands, where it is built on a system of dams Vir Vir I and II. Above Tišnov accepts Loucka and near Veverská Bítýška traverses Boskovická wake. Following Brno reservoir basin and the city of Brno. Here Svratka changes the direction of the south and at Prízrenice receives its largest left tributary Svitava. Continues straightened riverbed plane Dyje-Svratka valley and in Židlochovice flows into it Litava. Just before deltoid leading into the middle reservoir of the Nové Mlýny on the Thaya the Svratka flows with Jihlava, which is technically its largest tributary, but often is taken as equivalent to a tributary of the Thaya.
It is a river Waterman usable. Waterman used the stretch of river between the water reservoir Vír II. and Doubravník, under which the river then flows through the beautiful valley with rocks. For higher water you can go down the river already from Milov, where the river is fast flowing and narrow. Among the water reservoirs Vir I and II. is built a short slalom course, is only navigable when operating hydroelectric power plants.
Svitava river is in Moravia. Flows gradually districts in the Pardubice region Svitavy and Blansko, Brno-city and Brno-rural areas in the South Moravian region. It is 97 km long. Catchment area measuring 1,150 square kilometers.
It rises northwest of Svitavy near the village Javornik, flows mainly to the south, between Blansko and Brno penetrates deep narrow valley edge of the Moravian Karst, mouth Brno left to Svratky. On the river is Svitavy Letovice, Blansko, Adamov and Brno. In July 1997, the basin Svitavy experienced extreme flooding, in which repeated on a smaller scale and in spring 2006.
Svitava river previously flowed Boskovická groove and Little Hana southward into the Tertiary, when the deep valleys of glacier processes have changed the course of the river current direction.
It is a river Waterman usable namely for higher water practically throughout the flow. The best part is in a deep valley between Blansko and Adamov. On the river is a great deal wrong portable dams, the river is overgrown in places and meanders in a narrow trough.

Generally, it states that the two major South Moravian rivers Svratka and Svitava was run down in Brno. The truth is that their confluence is rather south of the city center and in the local area Prízrenice. One can reach it easily when the final bus stop at prízrenického Square street you turn on the red tourist trail around the old mill, and after half a kilometer walk to the bridge over the river Svratka. From it you have the confluence of two rivers in front of him.

Source/Zdroj: (visit link)