Zricenina hradu Rychvald, Czech Republic
CS: Zrícenina hradu Rychvald // EN: Ruined castle Rychvald
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Témer zaniklý hrad. R. 1371 se po hradu psal Ješek Puška. R. 1375 hrad dobyt oddíly brnenských meštanu (spory s markrabe Janem ci nepovolená stavba?). Po Janove smrti (1375) obnoven, roku 1437 majitel Hynek z Ronova a Mitrova. Hrad zanikl v 1. pol. 15. stol.

Zbytky hradu, jehož vznik je datován do 14. století. Byl vystaven zrejme príslušníky lysické vetve Kunštátu, která vzešla od Kuny zminovaného v letech 1351 - 1368. Jeho syn Ješek se po hrade již v roce 1371 píše. Poslední zmínka o hrade je z roku 1437, v níž se dovídáme, že v období husitských válek patril Hynkovi z Ronova a Mitrova. Od pocátku 15. století se Kunštáti píší po Lysicích, kde se roku 1480 pripomíná tvrz. Z tohoto lze usuzovat, že hrad byl opušten v první polovine 15. století. K hradu je možno se dostat po cervené stezce vedoucí z Lysic do Štechova (ci naopak), k hradu vede odbocka.

Hrad Rychvald byl vystaven ve 14. století severozápadne od Lysic a v r. 1373 patril Ješkovi z Kunštátu. Hradní areál se skládal z predhradí a z vlastního hradu, kolem nehož byly hlubší príkopy s padacími mosty. Pod hradem byl dvur. Poslední zpráva o tom, že byl obydlen, pochází z roku 1437, kdy jej Hynek z Ronova a z Mitrova zastavil své manželce. Jeho pozdejší majitelé páni z Kunštátu z lysické vetve sídlili na tvrzi v Lysicích.
Hrad Rychvald zanikl pravdepodobne v druhé polovine 15. století za válek mezi Jirím Podebradským a Matyášem Korvínem. Dodnes se z neho zachovaly pozustatky z puvodních sklepu, trosky hradního paláce, zríceniny hradeb a predhradí, které bylo oddeleno od vlastního hradu príkopem. Kolem roku 1830 byly ve zríceninách nalezeny dvoje železné dvere ke sklepum, které pak byly preneseny na lysický zámek, šípy, kopí a ostruhy.

EN:
Nearly extinct Castle. R. 1371 after the castle wrote Ješek rifle. R. 1,375 troops conquered by burghers (disputes with Margrave John or unauthorized constructions?). After John's death (1375), restored in 1437 Hynek owner of Ron and Mitrov. The castle was demolished in the first half. 15th century.

Remains of the castle, whose origin dates back to the 14th century. It was probably built Lysice branch members Kunštátu, which emerged from Kuny mentioned in the years 1351 - 1368. His son Ješek to the castle already in 1371 wrote. The last mention of the castle dates from 1437, in which we learn that during the Hussite Wars belonged to Hynek of Ron and Mitrov. Since the beginning of the 15th century Kunštátem written after Lysics, which resembles a fortress in 1480. From this we can conclude that the castle was abandoned in the first half of the 15th century. The castle can be reached along the red trail leading from Lysic to Štechov (or vice versa), leads to the castle turning.

Rychvald Castle was built in the 14th century northwest of Lysic and r. 1373 belonged Ješek of Kunštátu. The castle complex consisted of a ward of the castle, around which were deep moats with drawbridges. Below the castle courtyard was. The last report that was inhabited, dates from 1437 when it Hynek of Ron and Mitrov stopped from his wife. His subsequent owners of the Lords of Kunštát Lysice branch lived at the fort in Lysics.
Rychvald Castle was abandoned probably in the second half of the 15th century during the wars between George Podebrady and Matthias Corvinus. To date out of him preserved remains of the original cellars, the ruins of the palace, ruins of the walls and the bailey, which was detached from the castle moat. Around 1830, they were found in the ruins of two iron doors to the cellars, which were then transferred to Lysice castle, arrows, spears and spurs.

Source/Zdroj: (visit link)
Type: Ruin