Hasicska zbrojnice - Lysice, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v obci Lysice // EN: Firehouse in village of Lysice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Historie SDH
Vratme se do roku 1870, kdy byla v Lysicích založena telocvicná jednota „Sokol“. Tento spolek nemel na ružích ustláno a poté co C.a K. zemským zastupitelstvem nebyly schváleny jeho stanovy pro jeho národnostní politiku, privedla situace nekteré cleny na myšlenku založit hasicský sbor. Proto pan Karel Šustr, dosavadní jednatel Sokola podal v roce 1872 první návrh na založení hasicského sboru. Tato myšlenka se mezi cleny „Sokola“ ujala a tak 10.listopadu 1872 bylo vyvešeno provolání obcanum Lysic ke zrízení hasicského sboru. Vzhledem k tomu, že na tuto výzvu se nikdo neprihlásil, byla celá záležitost odložena na rok 1873. Tito první nadšenci nepolevili ve své práci a získávali další a další príznivce. A tak již 30. dubna 1873 se schází zakládající valná hromada.

V té dobe nebyly jednotné stanovy pro hasicské sbory, proto Antonín Procházka vypracoval návrh nových stanov, které byly valnou hromadou 4.ríjna 1873 schváleny a zaslány ke schválení C.K. místodržitelství do Brna. Odtud prišly schválené 5.srpna 1875. Na základe techto stanov prijímá hasicský sbor název „Telocvicno – hasicská jednota Sokol v Lysicích“.

Cvicení se zpocátku odbývalo starou obecní stríkackou bez savic, do které se voda musela donášet vedry. Na stríkacce byla umístena pevná proudnice tak, že se muselo prijet až co nejblíže k požáru.

Roku 1878 zapujcila sboru pojištovna Slávie novou ctyrkolovou stríkacku, která byla roku 1899 sboru darována.

V roce 1898 sbor zakoupil novou rucní stríkacku od firmy Hiller za 900 zlatých, která sloužila až do poloviny padesátých let dvacátého století, kdy byla zapujcena sboru Krhov a zde zcela znicena.

V roce 1926, kdy hasicský sbor v Letovicích zakoupil automobilovou stríkacku, odprodal do Lysic za 42.000,- Kcs parní tríválcovou stríkacku, která ješte té dobe predstavovala špicku svojí technickou úrovní. Nezbývá nám než litovat, že pocátkem sedmdesátých let byla neuvážene dána do šrotu.

V roce 1937 bylo od Albrechta Dubského zakoupeno osobní auto Austro-Daimler za cenu 8.000 Kcs a u firmy Hrcek-Neugebauer v Brne prebudováno na autostríkacku nákladem 40.000,- Kcs. Dodnes díky obetavosti nekolika našich clenu, kterí venovali a budou muset ješte venovat stovky hodin pri opravách, je toto auto v provozu. Je již jen užíváno pri ruzných oslavách a propagacních akcích v širokém okolí.

Nadšení a houževnatost spojená s obetavostí prvních clenu zdolávala prekážky a získávala si prízen obcanu. A tak sbor ve své práci dosáhl mnohých úspechu a byl i vzorem a pomocníkem pozdeji založeným sborum v okolí. Cinovníci našeho sboru, jmenovite pak Jan Faust byli iniciátory založení IV. hasicské župy Boskovické.

Dne 11.zárí 1884 zaslali provolání 13 tehdejším sborum v obvodu Boskovského hejtmanství, aby vyslaly své zástupce dne 21.zárí 1884 do Skalice, kde byla Boskovská župa založena. Jan Faust byl zvolen námestkem starosty.Rada našich clenu byla též cviciteli v nove se zakládajících sborech v okolí.

Zakladatelé hasicských sboru nemeli na mysli jen ochranu proti ohni, šlo jim o mnoho více. O to jak chránit národ proti národnostnímu a sociálnímu útlaku. Mnohde jako jediný ceský spolek na vesnicích se staly strediskem ceského života na venkove a nositeli kulturního a spolecenského života. Rakouské úrady nerady videly zrizování a spolcování ceských sboru v obavách, že se stanou stredem vlasteneckých spolku. A proto teprve rozpad rakouské monarchie roku 1918 prinesl rozvoj i do hasicských sboru.

ato doba velkých premen se odráží i v živote našeho sboru. Po vytvorení samostatné Ceskoslovenské republiky roku 1918 dochází i k velkému rozvoji celém hasicstvu a potažmo i v našem sboru. Je to bohatá kulturní a vzdelavatelská práce pro vlastní cleny i pro obcany. Jsou porádány verejná vystoupení na kterých je propagována myšlenka hasicská. Hasicské výlety spojené s tanecní zábavou, na kterých vystupuje vlastní dechová hudba.

Aktivne pracují naši clenové v IV. Hasicské župe boskovické a pozdeji po rozdelení v 51. župe kunštátské.

Nelze pominout cinnost samaritánské stráže, která byla nedílnou soucástí hasicských sboru a její cinnost byla zamerena na poskytování první pomoci, nejen hasicum, ale i obcanum. Soucasne se cvicením hasicu bylo konáno i cvicení samaritánu. Pro obcany byly konány prednášky o první pomoci. V samaritánských skupinách se zacínají v hasicských sborech objevovat i první ženy, což v té dobe nebylo zvykem. Cinnost samaritánu ve sborech dobrovolných hasicu zanikla rokem 1951 a byla prevedena do Csl. Cerveného kríže.

Se vzrustajícím nebezpecím ohrožení republiky hitlerovským Nemeckem dostávají i hasicské sbory nový okruh cinnosti zarazením do civilní protiletecké obrany. Jsou porádána cvicení, kde jsou provádeny zásahy všech složek CPO po simulovaných náletech.

Rozvoj spolkové cinnosti byl zastaven obsazením Ceskoslovenska hitlerovskými okupanty. Velení ve sboru bylo podrízeno okresnímu hejtmanství a majetek sboru preveden na obce. V této dobe, konkrétne v roce 1939 došel striktní zákaz používat puvodní název „Telocvicno – hasicská jednota Sokol v Lysicích“. Celá cinnost sboru byla zamerena jen na zásahy u požáru v Lysicích a okolí. V roce 1943 byl v Lysicích zrízen operný hasicský bod pro mesto Brno. Toto narízení okupantu však bylo sabotováno a k zásahum do Brna se sbor z ruzných duvodu nedostavoval. V roce 1945 clenové sboru ukoristili nemecké armáde 1800 lt. benzinu, který pak predali Rudé armáde.

Osvobození, nejkrásnejší chvíle pro všechny obcany, vítá i hasicský sbor v Lysicích s velkými nadejemi do budoucna. Clenové hasicského sboru se aktivne zapojují do verejné práce v Lysicích a orgánech hasicských jednot. Nekterí funkcionári pracují v okresní Hasicské jednote. Opet se zacíná rozvíjet bohatá spolková cinnost. Jsou porádány plesy a verejná vystoupení. V toto dobe hasicský sbor z vlastních prostredku a verejné sbírky zakupuje spolu s cerveným krížem sanitní automobil pro potreby obce a okolí.

Do roku 1948 si clenové hasicských sboru porizovali veškerou výzbroj, výstroj a techniku z vlastních prostredku. V toto roce je vydán nový zákon o požární ochrane, dle kterého jsou hasicské sbory vytváreny jako výkonná jednotka národních výboru a podléhají okresnímu velitelství požární ochrany. Stávající majetek sboru již podruhé je hasicum odebrán a preveden do majetku obcí. Sanitní automobil pak na nemocnici Boskovice.

V roce 1948 je ustaven Ceskoslovenský svaz hasicstva a jeho základní clánky – místní jednoty se stávají zájmovou organizací a zustává jim jen kulturní, osvetová, preventivní a jiná cinnost. Dochází též ke zrušení oblastí a žup a k vytvorení krajských, okresních, okrskových a místních jednot.

V roce 1951 je opet a to již podruhé našemu sboru zakázáno užívání jeho puvodního názvu. Od svého založení hasicský sbor užíval puvodní sokolský prapor. V roce 1952 telovýchovná jednota Sokol požádala o jeho vrácení, a proto bylo rozhodnuto k príležitosti konání oslav 80. výrocí založení sboru porídit prapor nový.

25.10. 1952 odjíždí do Brna clenové Vanek Karel a objednat u odborné firmy nový prapor. Prapor, který stál 25.000,- Kcs byl slavnostne predán pri oslavách 80. výrocí založení sboru dne 27.6. 1953 a slavnostne vysvecen. Hned po osvobození clenové sboru se zaobírají myšlenkou výstavby nové hasicské zbrojnice. Bylo navázáno jednání s nekolika staviteli a vyhlédnuto nekolik míst pro stavbu, ale veškerá snaha prozatím zustala na mrtvém bode. V roce 1953 je docasne umístena zbrojnice do zámeckých garáží. Až roku 1959 zacíná výstavba nové hasicské zbrojnice vedle radnice na míste puvodního hasicského skladište. Stavba je dokoncena nákladem 250 tisíc Kcs a v roce 1961 predána do užívání. Pri té príležitosti je predán sboru i nový dopravní vuz T 8O5.

V 80-tých letech bylo v Lysicích zrízeno výjezdové stredisko pro zásah v širokém okolí obce. Na to v první polovine devadesátých let byla naše jednotka zarazena mezi jednotky s územní pusobností JPO3. stupne a postupne vybavena starší požární cisternou od požárního útvaru Blansko a v roce 1991 novým dopravním vozem Avia.

S tímto zarazením samozrejme souvisí i zvýšený pocet výjezdu k požárum a jiným technickým zásahum. Dnes již nelze presne vycíslit pocet výjezdu za 130 let, protože v období války se nekteré záznamy ztratily, ale urcite jich byly stovky. Jen za posledních 10 let od oslav 120 let od založení jich bylo 122. Naši clenové dobre obstáli i pri povodních v roce 1997, kdy zasahovali v Letovicích, v lonském roce po dva dny v Crhove a v letošním roce v obci Kunicky a Doubravice. Zvýšený pocet výjezdu má vyšší nároky na údržbu techniky, prípravu jednotky a opotrebení výstroje a výzbroje. V této oblasti úzce spolupracujeme s obecní radou a obecním úradem na zajištení všech potreb jednotky.

V cervnu 2004 oslavila naše automobilová cisterna Š706 RTH 30 let od svého roku vyrobení , i pres toto stárí se nám ji darí udržet ve funkcním stavu. I presto z nástupem nové automobilové cisterny Tatra 815 jsme nuceni z duvodu chybejícího stání v roce 2009 prodat.

Jak již bylo receno v roce 2009 se nám splnil velký sen snad každého hasice. Zacátkem roku nám bylo oznámeno že se podarilo zajistit dostatek financí pro nákup nové cisterny. V cervnu pak prijela z dílen firmy THT Policka nová automobilová cisterna CAS 20 4600/200 S2R TATRA 815 4×4 Terrno1. Následoval její slavnostní krest s predáním veliteli jednotky a po zábehu a dovybavení byla zarazena k zásahu do IZS. Nutno dodat že s tímto vozem se výrazne snížili dojezdové casy, vetší objem nádrží na hasivo spolu s novím vybavením vozu zkvalitnil zásahovou cinnost.

V roce 2011 dovršil 20 let náš druhý zásahový automobil DA12 AVIA 31. Vzhledem k postupující korozi a nevyhovujícímu rozložení výbavy bylo rozhodnuto že se provede svépomocí její oprava. Na konci roku se provedlo odstranení vnitrních prícek a podlahy. V roce 2012 zacala oprava a vše by melo být završeno novým lakem.

Se zásahovou cinnosti úzce souvisí i cinnost na poli hasicských souteží. Od zacátku jejich vzniku v padesátých letech se jich naše jednotka pravidelne zúcastnuje.

Od roku 1973 nastupuje nová disciplina požární sport do které se zapojuje postupne družstvo mužu a žen. Družstvo mužu poráží i profesionální hasice na spolecných soutežích. Nejvetším jejich úspechem pak bylo vítezství v krajském kole v roce 1985. Na tyto úspechy ješte lépe navázalo družstvo žen, které v období devadesátých let naprosto pravidelne vyhrávalo okresní souteže a v krajských kolech se umístovalo na druhých a tretích místech.

V roce 1995 Zdenka Opluštilová – Jonášová v behu na 100 m zvítezila v kraji a postoupila do celostátního kola. Na tento úspech navázalo celé družstvo postupem do krajské souteže v letech 1997 a 1998. Práce se ženami má v našem sboru velkou tradici, která se datuje do padesátých let, kdy bylo družstvo žen utvoreno a pravidelne provádelo výcvik. Nekteré z nich byly i clenkami okresních orgánu, kde dobre reprezentovaly náš sbor.

V roce 2005 se podarilo obnovit cinnost družstva mužu. Družstvo se pravidelne úcastní jak postupových kol PS tak i okresní ligy Velká cena Blanenska v požárním útoku. V roce 2007 probehla prestavba soutežní stríkacky s úpravou cerpadla a prevrtání objemu motoru z 1200 na 1900 ccm. Mimo úcasti na soutežích se clenové družstva úcastní všech akcí porádaných SDH a JSDH. V roce 2010 se družstvo úcastnilo pokusu o prekonání rekordu v dálkové doprave vody hadicemi DEVET SKAL. Pokus se podaril a rekord merí 63,43km.

Nebylo by všech úspechu, kdy se po celá léta sbor nestaral o práci s mládeží. Tato cinnost má u nás velkou tradici. Vždyt i vetšina z nás zacínala v detských družstvech, kterým se postupne venovala rada našich clenu a dodnes venuje. Jen na cinnosti s mládeží závisí jaké si vychováme nástupce. Mladí hasici se scházejí pravidelne po celý rok a pripravují se k plnení disciplin jejich hry Plamen, která je organizována v celostátní úrovni. Nejvetšího úspechu docílil kolektiv dívek v roce 1980, kdy devcata zvítezila v okresním kole a postoupila do kola krajského. V roce 2008 dorostenci v jednotlivcích Aleš Bohanus a v družstvech s týmem SDH Letovice Jakub Mazal a Jakub Pokruta postoupili do krajského kola, kde skoncili na druhém míste.
V prubehu let se naši clenové podíleli i na práci ve prospech obce pri jednotlivých stavbách, které se v obci provádejí. Jen namátkou pomoc pri stavbe budovy školy, stavba koupalište a jeho napouštení prvním rokem parní stríkackou, 2000 hodin pri stavbe hasicské zbrojnice, stavba požární nádrže na Horním námestí a rada dalších vetších a menších akcí. Z tech novejších pak kácení lip na Jáne, likvidace starého rozhlasu, pomoc pri detském dni, pomoc ostatním spolkum pri jejich aktivitách atd. Další stovky hodin pak byly odpracovány pri údržbe hasicské techniky, výstroje a výzbroje.

EN:
History SDH
Let's go back to 1870, when it was founded in Lysics Gymnastics Club "Sokol". The club was not a bed of roses, and after C.A. K. provincial council not approved the statutes for its ethnic policy, the situation led some members to the idea of ??establishing a fire department. Therefore, Mr. Karel Šustr, former CEO of Sokol filed in 1872, the first proposal for the establishment of the fire brigade. This idea among members of the "Sokol" and took November 10, 1872 and was posted proclamation citizens Lysic to establish a fire brigade. Given that this call never claimed the whole affair was postponed to the year 1873. These first enthusiasts wavered in their work and gaining more and more supporters. And April 30, 1873, meets the founding General Assembly.

At that time, were not uniform statutes for fire brigades, therefore Antonin Prochazka drafted a new constitution for which the general meeting of October 4, 1873 approved and submitted for approval to C.K. Governor's Office in Brno. From there came the approved August 5, 1875. On the basis of these statutes accepts the fire brigade called "gymnasium - Fire Sokol Lysice."

Exercise initially dismissing the old municipal syringe without Savic, into which water had to fetch buckets. On syringe was placed in a fixed nozzle so that it had to come up close to the fire.

In 1878 the choir lent insurance Slavia new four-wheel, which was donated to the church in 1899.

In 1898 the congregation purchased a new manual syringe from Hiller for 900 gold, which was used until the mid-fifties of the twentieth century, when the church was donated Krhov and are completely destroyed.

In 1926, the fire department in the syringe Letovicích bought a car, sold it to Lysic at 42.000, - crowns three-cylinder steam syringe, which even at that time represented the tip of his technical level. We can only regret that in the early seventies was inadvertently scrapped.

In 1937 it was bought by Albrecht Voyage personal auto Austro-Daimler at a price of 8,000 crowns and at the company Hrcek-Neugebauer in Brno converted into autostríkacku expense 40,000 - crowns.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer