Stadhuis Dokkum
Stadhuis Dokkum gelegen aan De Zijl
Location: Friesland, Netherlands

Het brugplein de Zijl ligt in het midden van Dokkum. Er heeft een belangrijke sluis gelegen die uit 1583 afkomstig was. Bij de Zijl, aan de Suupmarkt, staat het stadhuis van Dokkum. Dit in 1610 gebouwde stadhuis deed absoluut niet onder voor de prachtige stadhuizen van bijvoorbeeld Bolsward of Franeker en heeft een hoge torenkoepel met bijaard. Rond 1800 is het stadhuis meerdere malen verbouwd en heeft toen een aantal neoclassicistische elementen gekregen.

Beschrijving van Stadhuis:
Onderkelderd 16e eeuws gedeelte en vleugel uit 1762 met raadzaal, bekleed met betimmeringen waarin beschilderd behang, stuc, twee schouwen met witjes, supraporten en gemeubileerd met een 18e eeuwse set van 34 stoelen. In het 16e eeuwse deel gemetselde spiltrap. Ingangspartij in 1834 gewijzigd, toen het gebouw ook van een klokkekoepel is voorzien. In de burgemeesterskamer schouw met tegels uit pand aan de Ee buiten de stad (1775). Twee vertrekken met goudlederen behangsel, zandstenen schouw eind 16e eeuw. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J., F. en T. Simonsz?, 1615, diam. 49 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwek, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

interactief: (visit link)
Name: Stadhuis