78 - Herkenbosch - NL - Fietsroutenetwerk Noord- en Midden-Limburg
32U E 296028 N 5671227
Fietsknooppunt bij de afslag van een naamloos fietspad aan de Meinweg aan de rand van Nationaal Park De Meinweg nabij Herkenbosch.
Location: Limburg, Netherlands

Nationaal Park De Meinweg is een nationaal park met een omvang van ongeveer 18 km² in de Nederlandse provincie Limburg ten oosten van Roermond, gemeente Roerdalen.

Het gebied wordt langs drie zijden omsloten door Duitsland en is onderdeel van het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette. De Meinweg bestaat uit een voor Nederland uiterst zeldzaam terrassenlandschap met steile overgangen tussen deze terrassen. Het hoogste punt in het gebied is het Wolfsplateau met circa 80 meter boven NAP. Dit unieke landschap is in de loop van tienduizend jaren ontstaan door inschuring van het water van de Maas en Rijn en drie breukvlakken in de aarde die door het nationaal park lopen (onder andere de Peelrandbreuk). De Meinweg wordt verder ook dwars doorsneden door twee beken, De Roode Beek en de Boschbeek, die het water van de plateaus naar de Roer voeren.

Tussen 1954 en 1962 werd in het gebied de Staatsmijn Beatrix aangelegd, na de voltooiing van twee schachten werden alle activiteiten gestaakt. Het gebied is in 1990 door de minister aangewezen als natuurgebied. Het gebied was gemeenschappelijk bezit en gebruik van de omliggende dorpen. Een deel van het gebied was een eiken hakhoutbos. Voor de mijnbouw is er een forse aanplant van bomen geweest voor stuthout. Hierdoor en door verdroging werd de heide en het aanwezige hoogveen steeds meer verdrongen.

Aan de rand van het nationaal park ligt het bezoekerscentrum De Meinweg van Staatsbosbeheer dat het hele jaar door geopend is. Het gebouw werd gebouwd in 1999 en vormt een geheel met de omgeving. Hiervoor zorgt het sedumdak dat naast een natuurlijke uitstraling ook bijdrage levert door het regenwater op te vangen en het gebouw koel te houden in de zomer.

In het bezoekerscentrum is zowel een winkel waar natuurgerelateerde producten gekocht kunnen worden, een tentoonstellingsruimte als een brasserie gevestigd. Gedurende het jaar worden in het bezoekerscentrum verschillende activiteiten zoals wisseltentoonstellingen en themamiddagen georganiseerd. In het bezoekerscentrum is ook een kaart verkrijgbaar met daarop de routes. Twee van deze wandelroutes, aangeduid met gekleurde paaltjes, starten aan het bezoekerscentrum zelf en brengen de bezoeker naar de ingang van nationaal park De Meinweg. Naast het bezoekerscentrum is een speelbos gelegen met labyrinten, speeltuigen, een klimbos en een waterspeelplaats.

(bron: Wikipedia)
Node Number: 78