Jested Mountain
33U E 498906 N 5620097
CS: Nejvyssi hora Liberecka, krasny rozhled do kraje. EN: The highest mountain of Liberecko, nice view of country.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Ješted – to je místo z tvrdého kremencového suku, vzniklým z mekcích fylitu, bridlic a vápencu z okolí. Okolí je kremenci doslova poseto, mají svetlejší barvu, u vetších zrn kremene zaznamenáte modravý nádech. V kremencích se setkáte i s puklinami, ve kterých vznikaly pekné cervené krištály. Práve po nich byl pojmenová jihozápadní svah Ještedu – Cervené skály a tyto krystaly tady jsou zachovány. V casech stredoveku sem pricházeli hledaci drahokamu a hloubili krátké štoly, které tu po nich zustaly. Na kremencových skalách najdete dve skalní brány, vápenky, vápencové lomy a nekolik jeskyn, mezi nimi je i známá Hanychovská jeskyne ci Lišcí díra s jedinecnou krasovou výzdobou. Jeskyne slouží jako zimovište netopýrum. Ješted je dále tvoren z krídového pískovce.

Velký zájem turistu zacal v polovine 19. století. S rozvojem o návštevy krásného vyhlídkového místa zde Florián a Barbara Haslerovi z Horního Hanychova zacali prodávat od roku 1844 obcerstvení a od roku 1850 tady postavili chatu, kde krome jídla a pití poskytovali i nocleh. Fungovala do roku 1868, kdy byla nahrazena jinou, z cásti kamennou chatou. Nesla jméno Rohanova chata a také se dockala terasy pro dve stovky lidí, kterou nechal pristavet Nemecký horský spolek roku 1885. Od roku 1876 stála na vrcholu vyhlídková vež, která byla roku 1889 nahrazena novou rozhlednou a rovnež se uvažovalo nad lepší kamennou stavbu, která byla i navržena. K samotné realizaci však nedošlo. Základní kámen nového horského hotelu byl položen v cervnu 1906 a zacátkem dalšího roku došlo ke slavnostnímu otevrení. Další zajímavou atrakcí se stala sánkarská dráha o délce tri kilometry, která byla po poškození postavena v kratší forme. V roce 1963 znicil hotel požár a o nekolik let pozdeji dopadla stejne i Rohanova chata. Soucasníkum známá stavba ve tvaru hyperboloidu zacala vznikat díky projektu architekta Karla Hubácka a statika Zdenka Patrmana, kterí se návrhy zabývali v letech 1963–1966. Samotná stavba se realizovala v období let 1966–1973. Tvar budovy byl navržen díky zdejším povetrnostním podmínkám. Navíc dokonale navazuje na svahy hory a opticky dokoncuje Ješted. Stavba je vysoká 94 m, anténa vysílace má 17 m. Prírodní park Ješted se rozkládá na 93,6 km2 a zahrnuje od roku 1995 i masiv Ještedu.

EN: Jested mountain is a dominant and the highest mountain of the region. It reaches a height of 1012 meters.At the top of the mountain is a fantastic circle view of the Czech country. You can see other mountains. On the summit stands well known TV tower and a hotel. You can reach Jested by hiking trail or a cableway.

Altitude in Feet: 3320