Drabske svetnicky - Skalni hrad / Rock Castle
33U E 502257 N 5597747
CS: Zanikly skalni hrad, puvabná príroda a výhledy. EN: A ruined rock castle, very nice nature and views.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Bývalá skalní pevnost Drábské svetnicky se vypínala na okraji plošiny skalního masivu u cedicového vrchu Mužský nedaleko Mnichova Hradište. Drábské svetnicky patrí mezi nejvyhledávanejší místa Ceského ráje, a to predevším kvuli dalekému výhledu do okolní krajiny.

Na sedmi pískovcových blocích tycících se 86 –141 metru nad údolím byl pred nekolika sty let vybudován skalní hrad, který do bitvy u Lipan obývali husité. Pevnostní soustava byla vybudována už ve 13. století na sedmi pískovcových blocích, které jsou od sebe oddeleny úzkými prurvami. Prestože od konce 15. století stavba chátrala, dodnes se dochovaly zbytky osmnácti svetnicek, které byly zcela nebo cástecne vytesány do pískovce a sloužily predevším jako zásobárny. Na skalách jsou rovnež patrné stopy po sedmi drevených stavbách a šesti mostních konstrukcích, které spojovaly jednotlivé bloky. Skvelá poloha a mistrovské využití skalních útvaru, tvorících podstatnou cást opevnení, zarucovala Drábským svetnickám dlouhá léta nedobytnost.

V soucasné dobe je tato bývalá pevnost jedním z nejnavštevovanejších míst kraje, protože nabízí úchvatné výhledy do nádherné krajiny Chránené krajinné oblasti Ceský ráj, která byla v roce 2005 vyhlášena geologickým parkem UNESCO.

Accessibility: Full access

Condition: Completely ruined