Hrad Valecov / Valecov Castle
CS: Romantická zrícenina hradu. EN: Romantic ruins of the castle.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Hrad Valecov - nyní zrícenina hradu - byl postaven na ctyrdílném pískovcovém skalním bloku. Cást prostor byla vytesána do skály a doplnena drevenými nástavbami. Z rodu prvních majitelu Valecovských byli nejznámejší bratri Bartoš a Bernat z Valecova, oddaní to prátelé Žižkovi a verní stoupenci husitské revoluce.Toto prátelství napomohlo k tomu, že r.1439 byl Valecov dobyt a vypálen Jindrichem z Vartenberka, na Valecove zustáva do tažení Pražanu v roce 1443.Pozdeji se majitelem stává príbuzný Valecovských - Vanek Valecovský z Knežmosta, prední to rádce Jirího Podebradského - práve on postavil na Valecove nový hradní palác. Poté se majitelé rychle strídali, ve své správe jej meli Vancurové z Rehnic a Kapounové ze Svojkova. Po polovine 17.století byl Valecov pripojen k mnichovohradištskému Valdštejnskému panství a pomalu se z neho bohužel stává zrícenina ...

Od roku 1994 hrad vlastní obec Bosen. Pod hradbami bylo podzámcí s radou stavení a desítky skalních místností. Skalní svetnicky v podhradí byly obydlené až do 5. ríjna 1892, kdy bylo obyvatelstvo cetnictvem násilne presídleno do obecního chudobince.

Kolem Valecova vede Zlatá stezka Ceského ráje, která pokracuje na Klamornu a Drábské svetnicky, a zelene znacená peší trasa na Branžež.Okolím vedou i další peší a cyklistické znacené trasy, asi 250 m od hradu je u silnice parkovište.

Type: Ruin

Fee: Yes