Kostel sv. Markety / Church Of Saint Marketa - Podlazice, CZ
CS: Krasny kostel z 18.stoleti. EN: A beautiful church from 18. century.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Nejvýraznejší dominantou Podlažic je barokní kostel sv. Markéty postavený v l. 1696-1721 na míste zaniklého benediktinského kláštera, v jehož zdech byla sepsána nejvetší rukopisná kniha sveta, tzv. Codex gigas (Dáblova bible). Stavební aktivity spojené s rekonstrukcí kostela na konci r. 2003 byly impulsem pro zahájení archeologického výzkumu, který provedl Archeologický ústav AV CR ve spolupráci s firmou Milan Cermák.

Podle povesti žil kdysi v podlažickém kláštere mnich, který byl za svuj hríšný skutek odsouzen k zazdení za živa. Zoufale premýšlel jak krutému trestu uniknout, a tak nabídl opatovi, že jako své pokání opíše za jedinou noc Písmo svaté do nejvetší knihy na svete. Opat svolil a mnich zacal psát. Zakrátko však poznal, že slíbil nesplnitelné. Neveda si rady, zavolal na pomoc pekelníka a ten knihu dokoncil. Jako výraz vdecnosti nakresli mnich do knihy podobiznu dábla. I když mu byl trest prominut, život se mu zmenil v peklo. Pronásledovaly ho výcitky, prchal z místa na místo. Po dlouhém bloudení klesl k soše Panny Marie a prosil ji za spásu své duše. Matka Boží ho vyslyšela a seslala andely, aby s vládcem pekel svedly zápas a vymohly od nej úpis zpet. Boží poslové zvítezili a certovskou listinu prinesli práve v okamžiku mnichovy smrti. Tak byla jeho duše spasena a andelé s ní odešli do nebe.

Zdejší klášter je poprvé pripomínán r. 1159, ale založen byl pravdepodobne o neco dríve. Nekrologium kláštera uvádí jako zakladatele jistého šlechtice Vrbatu. Duležitá zpráva je dochována z r. 1245, kdy byl sedleckému klášteru zastaven Codex gigas s vyobrazením dábla, dnes uložený ve Švédsku, kam se dostal jako válecná korist na konci tricetileté války. Zánik zdejšího kláštera je pak spojen s husitským tažením do východních Cech na jare r. 1421. Obnoven už nikdy nebyl. Již v 19. stol. byly pri úpravách okolí kostela nalézány nejruznejší historické artefakty. První plošný odkryv na lokalite provedl v l. 1908-1909 stredoškolský profesor Placek, z jehož dokumentace se nám dochoval celkový rekonstrukcní plán kláštera a rada zajímavých nálezu, rozptýlených dnes po muzeích Chrudimska.

Behem záchranného výzkumu se podarilo nalézt a prozkoumat nekolik desítek stredovekých kostrových hrobu, relikt pravekého pohrebište, základy zdí puvodního kláštera i gotického a románského predchudce dnešního kostela a zlomky architektonických clánku. Tento výzkum je zatím nejvetším archeologickým zásahem do Podlažického klášterište a objevené hroby predstavují nejvetší dosud prozkoumanou skupinu z raného a vrcholného stredoveku na Chrudimsku. Za nejvýznamnejší poznatky z archeologického výzkumu lze považovat odkryv více než patnácti reliktu kamenných zdí, které po propojení s Plackovými plány významne upresnují predstavy o usporádání zaniklého kláštera.

EN:The church is the oldest building in the village and at the same time the most important local cultural heritage. It was built in Baroque style between years 1696-1721.In the 19th century around the church finding various historical artifacts. The first surface outcrop at the site conducted in 1908-1909 school teacher Placek. In 2003 was saint Marketa reconstructed and conducted archeological survey. A former monastery founded in 1159 was in this place before which is well known for a book Codex gigas. The monastery was destroyed by husite soldiers in 1421 and stayed in ruins.

Style: Baroque

Type of building (structure): Large religious building (church, monastery, synagogue...)