Hrad Devin / Devin Castle
CS: Zricenina slavneho hradu, rozsahle ruiny. EN: Large ruins of a famous castle.
Location: Liberecký kraj, Czechia

V blízkosti Hamru na Jezere najdete zríceninu hradu Devín, který byl založen kolem roku 1250. Oblast tehdy patrila rodu Markvarticu a pravdepodobne oni Devín založili. Dnes je, dríve mohutný a nedobytný, hrad porostlý stromy a dochovaly se velké zbytky zdiva, sklepy a hradní studna.

Písemné prameny však dokazují, že již za vlády Premysla Otakara II. (1253 – 1278) byl hrad královským majetkem. Konecná podoba hradu byla dovršena ve 14. století, v té dobe vlastnil Devín významný rod Vartenberku. Devín se stal jedním ze správních center a také sídelním hradem, osvedcil pevnost svých hradeb zejména behem husitských válek a následného boje o moc. Dalšími majiteli byli Biberštejnové, Jan Mylner z Mylhauz a na krátkou dobu Albrecht z Valdštejna a Jan Putz z Adlerthurnu, který prenesl centrum a správu panství na Mimon. Opuštený a behem tricetileté války zrejme poborený Devín zacal pustnout.

Vlastní hrad tvorila hranolová vež s pripojenou budovou paláce. Hradní areál nemel príkopy, dostatecnou ochranu mu poskytovaly strmé srázy. Dolní predhradí bylo drevené. Podél zdi vlastního hradu od nej vedla cesta k druhé bráne do horního predhradí, které bylo již kamenné. Tretí branou se procházelo do horního hradu, který chránily bašty. V podzemí hradu byla objevena tzv. Devínská štola, kde se težila železná ruda pro zdejší pece.

Accessibility: Full access

Condition: Completely ruined