Hrad Stohanek / Stohanek Castle
CS: Zanikly skalni hrad, puvabne misto EN: A ruined rocky castle, very nice place.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Kopcovitý zalesnený kraj pod jižními svahy Ralska a Devína patril ve 14. a 15. století k vartemberským državám. Pri jejich delení mezi bratry Jana, Markvarta a Beneše z Vartemberka byl v dobe husitské postaven v lesích u zaniklé vsi Svéboric hrad Stohánek, který je poprvé doložen v roce 1431, kdy jej držel Beneš z Vartemberka. Hrad neplnil funkci feudálního sídla dlouho. Již roku 1432 jej koupil i s vesnicemi Svéboricemi, Ploužnicí a Ostrovem Zdenek z Valdštejna, který brzy nato vyženil i panství devínské. Obe cásti, devínská a stohánecká, byly opet spojeny a hrad Stohánek tak ztratil význam jako centrum samostatné državy. Za lužického vpádu na vartemberské zboží v roce 1444 byl zboren a asi zustal v troskách. Ješte roku 1453 pripomínají prameny Janaše ze Stohánku, snad mana devínských pánu, ale v kupních smlouvách z pocátku 16. století již není o hradu žádná zmínka. V roce 1760 byla v jeho zbytcích zrízena poustevna, která fungovala do roku 1773.

Hrad byl založen na strmém pískovcovém suku, od nehož získal i své jméno. Prístup na jeho horní plošinu umožnovala skalní spára, uzavíraná dvermi na závoru. Na horní ploše suku snad stredoveké situaci náleží do skály zasekaný objekt, nejspíše upravený na kapli poustevníku a s ním související svetnicka. Zdená architektura se nedochovala a s ohledem na absenci destruované malty a jakýchkoliv kamenu v pudním krytu plató její existenci ani nepredpokládáme. Opevnení ani jeho relikty se nedochovaly, jádro hradu bylo dobre chráneno predevším prevýšením strmých skalních sten. Pri pate suku patrne stály lehce opevnené hospodárské objekty. O jejich rozsahu nás informují necetné zásahy do paty suku, které zjištujeme od vstupu na severovýchode až k západní skalní stene. Na severní strane to je vysekaná nika se znacne zkorodovaným povrchem a pod previslou stenou na strane západní asi 11 m dlouhý úsek skály, upravený stejným zpusobem do výšky 1,7 m.

Stohánek svým rešením predstavuje typický malý skalní hrad, jeho bližší podobu však doposud neznáme a vetšina jeho reliktu nejspíše zanikla pri poustevnických a mladších úpravách.

Accessibility: Full access

Condition: Completely ruined