Arturuv hrad / Arthurs Castle
33U E 506483 N 5608551
CS: Puvodne umela zricenina, prestavena r.1876. EN: Originally artificial ruins of castle. Rebuilt 1876.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Arturuv hrad bychom mohli charakterizovat jako umelou zríceninu. Kdy byla tato stavba postavena je sporné, nebot objekt tohoto pudorysu se objevuje již na katastrální mape z roku 1843 i z roku 1868. Dnešní podoba této stavby byla vytvorena podle projektu Josefa Pruvota z roku 1876. Dríve se ovšem tato stavba nazývala "Alte Burg" (starý hrad). Dnešní Arturuv hrad se skládá ze dvou válcových veží, které jsou spojené zdí s branou ve tvaru tudorského oblouku. Severovýchodní vež je širší a nižší než její protejšek. Spodní cást zpevnuje sokl s okrajem z kamenných kvádru. Telo veží clení úzké lizény na svislá pole, která jsou strídave užší a širší. Vstupy do veží jsou ve tvaru lomených oblouku.(http://www.zamek-sychrov.cz/park/)

Accessibility: Full access

Condition: Intact