Hasicska zbrojnice - Doubravice nad Svitavou, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice // EN: Firehouse
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Ríká se, že ohen je dobrý sluha, ale zlý pán. Toto prísloví platí po celou existenci lidstva. Požáry sužovaly obyvatele mest a vesnic od nepameti. Vznikaly vetšinou z nedbalosti a nepozornosti. Stávalo se tak i v naší obci. Svedcí o tom zápisy v kronikách, kde máme možnost se docíst, že Doubravice za dobu své existence nekolikrát vyhorela. S dalším rozvojem mest a obcí bylo potreba požárum predcházet, proto byl v roce 1751 vydán Rád o hašení ohne, v nemž se narizovalo, aby každý obcan prispel svojí pomocí k likvidaci požáru. Dále v roce 1787 Požární rád Josefa II., který platil až do vydání zákona o požární policii v 70 letech 19.století. Ani to však nestacilo, a tak v druhé polovine 19.století zacaly být zakládány první hasicské sbory. Jejich clenové se zacali pro likvidaci ohne cvicit a také náležite vybavovat hasicským náradím a technikou.

V naší obci byl sbor založen v roce 1888. V žádosti o jeho schválení na Vysoké c.k. místodržitelství se píše: „V mestysi Doubravice, obci cítající pres 150 domovních císel nestává dosavade obecního sboru hasicského, jehož jest velmi zapotrebí. Aby se odpomohlo tomuto nedostatku utvoril se tam dobrovolný hasicský spolek, cítající dosud 28 clenu, jehož stanovy byly obecním výborem schváleny. V hluboké úcte podepsaní, co sami zástupci spolku predkládajíce ujednané stanovy tohoto hasicského spolku v peti opysech staví uctivou žádost, aby vysoké c.k.místodržitelství je schváliti a potvrditi rácilo.“ Tolik doslovný prepis puvodního dokumentu. Soucasne se vydává Služební rád a Stanovy dobrovolné jednoty hasicské v obci Doubravice. Všechny tyto dokumenty byly c.k.místodržitelstvím v Brne potvrzeny 8.ríjna 1888. Tím se zacíná odvíjet historie našeho sboru.

EN:
It says that fire is a good servant but a bad master. This proverb is true throughout the history of mankind. Fires have plagued residents of cities and villages from time immemorial. Formed mostly by negligence and carelessness. It happened as well in our village. This is evidenced by entries in the chronicles, where we have the opportunity to read that Doubravice during its existence burned down several times. With the further development of towns and villages was needed to prevent fires and it was published in 1751 the Order of extinguishing the fire, in which decreed that every citizen has contributed its assistance for extinguishing fires. Furthermore, in 1787 the Fire Regulations of Joseph II., Which was in force until a law on fire police in the 70 years of the 19th century. But even this is not enough, so in the second half of the 19th century began to be established first fire brigades. Their members began training for the liquidation of fire and adequately equip fire-fighting tools and technology.

In our village choir was founded in 1888. In its application for approval of the High C.K. Governorship writes: "In the township Doubravice village of over 150 house numbers hitherto not become a municipal firefighting corps, which is greatly needed. To this lack odpomohlo formed there voluntary fire association, still numbering 28 members, whose statutes were approved by the local committee. The undersigned deep respect what they themselves representatives of the national association named the statutes of the Fire Association in five Opyši builds a respectful request to approve c.k.místodržitelství high and deigned to acknowledge. "So much verbatim transcript of the original document. At the same time issued Staff Regulations and Statutes of the voluntary unity of fire in the village Doubravice. All these documents were C.K. Governor's Office in Brno confirmed on October 8, 1888. This will begin to unfold the history of our church.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Part Paid / Part Volunteer